19 Ekim 2007

referandumda ne yapayım

refaranduma gideyim mi gitmeyeyim mi?
gidersem evet mi diyeyim hayır mı diyeyim?

önceleri referanduma gitmemeyi düşünüyorudum. nedeni de uygulamadaki anlamsızlıklar. seçim yasasını seçime bir seneden az varken değiştiriyorsun sonra da bu bir istisnadır diye bunu oyluyorsun. 11. cumhurbaşkanı apdullah gül olsun diye bu gayrete giriyorsun, abdullah gül cumhurbaşkanı oluyor hala referandumda diretiyorsun. çıkışlarda oylanmaya başlamış referandumu oylama sürecinin ortasında değiştiriyorsun. çok ciddi kararlar olan maddeleri oyluyorsun ama savunduğun şeyin hiçbir nitelikli incelemesini yapmıyorsun, habire halka gidiyorsuz biz deyip duruyorsun. bu anlamsızlıklar böyle uzayıp gider.

sonra kararım değişti. gidip hayır oyu kullanacağım. türkiye'nin sadece %20'si bile oy kullansa sonuç hepimiz için geçerli olacak. bir önceki mecliste halkın neredeyse %50'sinin oyu meclise girememişti ama o meclis hepimizi 4 sene yönetmişti. eğitimde, sağlıkta, ekonomide, poliste istediğini yapabilmişti. yani anladım ki benim "bu ne saçma referandum, ben gitmeyeceğim" demem "fare dağa küsmüş, dağın haberi yok" misali oluyor. bu yüzden referanduma gidip hayır diye oyumu kullanacağım.

referandumun içeriğinde de evet denecek en ufak şey yok. seçim süresini niye 5 seneden 4 seneye indiriyorsun. ne anlamı var böyle bir değişikliğin. cumhurbaşkanını halkın seçmesi öyle tek başına olacak birşey değil. bütün sistemi düzgünce değiştirmen lazım. hele yok terordur yok ekonomidir yok rejimdir diye bir sürü problemin ortasında böyle bir değişikliğin gereği nedir. hele son madde yok mu, "biz şu yasayı ihlal edelim mi" diye oylatıyorsun. denecek laf yok.

hem içeriğine, hem uygulama yöntemine karşı çıktığım için hayır diyeceğim referandumun içeriği aşağıda (ntvhaber'den alınmış):
* Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak.
* TBMM tüm kararlarında, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak. Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
* Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
* Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5+5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
* Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10’u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
* Anayasa’nın, “seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına” ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.

3 yorum:

yavasyavas dedi ki...

yalın demişsin ki "cumhurbaşkanını halkın seçmesinin ne zararı var?". söyleyeyim: sistemin kendi içinde büyük bir çelişkiye yol açıyor. bir tarafta %50'den fazla oy almış ama yetkileri küççük cumhurbaşkanı olduğunu, bir tarahta da belki %30 oy alarak iktidar olmuş çok yetkili bir hükümeti hayal et. bu durum bir çelişki doğuruyor. cumhurbaşkanı diyecek ki ben hükümetten daha yetkili olmalıyım. yani eğer cumhurbaşkanını halk seçsin diyorsan bütün sistemi ona göre düzenlemen lazım. böyle yamalı bohça gibi bir devlet yönetimi olur mu canım! ayrıyeten seçim maliyetli bir iş, yetkisi bu kadar kısıtlı birini seçmek için niye bu maliyete girilsin.

oyluuu dedi ki...

o söz "tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış" değil mi? fare nerden çıktı? alakasız bi noktaya takılmışım galiba...

Nart Bedin Atalay dedi ki...

"Anayasa’nın, “seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına” ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak."

meselesi benim anladigim kadariyla gecici bir madde. egerki 11. cumhurbaskani halk tarafindan secilecek olsa idi referandumdan sonra bir yil beklenmesi diye konulmus gibi geldi bana, yoksa cumhurbaskanligi secimlerinin nasil yapilacagi felan fesmekan oylanacak olan kanun ile ve yururlukteki secim kanunlari ile yurutulecek.

Sanirsam ntvmsnbc den aldin bu neyi oylayacagiz listesini. Oradada bir sekilde bu bilgi eksik verilmis.