7 Mart 2008

death note (ölüm defteri)

light ve ölüm tanrılarından biri ryuk (resim kaynak)

death note süper bir anime dizi. toplam 37 bölüm. biz iki günde hepsini izledik diyebilirim. light çok zeki, çalışkan ve kararlı biridir. bir gün ölüm tanrılarından birinin defterini bulur. bu deftere yazdığınız kişiler ölmektedir. light bu defterle kötülük olmayan bir dünya yaratmaya çalışır. bunu da bütün suçluları öldürerek yapacaktır. "L" diye bilenen gizemli dedektif, ölümlerin arkasındaki ismi bulmaya çalışır. anime "L" ile light arasında taktik savaşı olarak devam ediyor. hamlelerdeki zeka mühteşem. her seferinde tamam bu sefer iş bitti derken yep yeni bir açılımla kartlar yeniden dağılıyor. kedi ile fare habire yer değiştiriyor. anime nefessiz izletiyor kendini. "L" karakterinin orjinalliği de bu animenin önemli yanlarından.

gizemli dedektif L (resim kaynak)

birkaç ülkede gençler bu filmi izlemesin yönünde yasaklar falan getirilmiş. ispanya'da bir cesedin yanında "ben kira, ölüm defteri ile beraber" notu yazılıymış. amerika'da askeriyeden bir kişi atılmış. atılma nedeni ölüm defteri tutması ve oraya arkadaşlarının adını yazmasıymış.

dip not: manga japonların çizgi romanlarına deniyor. animelerde bu mangalardan çizgi filme dönüştürülmüş yapıtlar. ölüm defteri hakkında daha fazla bilgi için: http://deathnote.anime.web.tr/

Hiç yorum yok: