27 Aralık 2007

akp'nin ekonomi politikası

hükümetin bu güne kadar attığı ekonomik kararlarda hep dikkatimi çeken ortak iki nokta var. biri fakirlere kaynak arttarımı sağlıyor. yalnız bu kaynağı orta sınıftan alıp aktarıyor. ikincisi de çok zenginlerin suyuna gidiyor. yani eskiden zengini zenginleştiren, fakiri de fakirleştiren politikalar vardı. şimdi ise akp zengini zenginleştiriyor, fakiri olduğu gibi tutmaya çalışıyor, orta sınıfı ise fakirleştiriyor.

birilerinin açlıktan ölmesindense herkesin biraz açlık çekmesini yeğlerim. aynı şekilde birilerinin soğuktan ölmesindense herkesin biraz üşümesi tercihimdir. yalnız birileri zenginleşsin diye, bir yerlere faizler aksın diye orta sınıfın tırtıklanması hiç hoş değil. akp'nin bu politikaları herkesi yoksullaştırmaktan başka neye yarar.

"vergi iadesi"nin yerine getirilen "asgari geçim indirimi" uygulaması ortasınıftan fakire aktarmaya bir örnek. haber burada. ayrıyeten bir örnekte memurlara yapılan zamlarda var. orada da genel zam oranına ek olarak düşük gelirliye ek bir artış yapılıyor. zengine hiç bulaşmamasına örnek te türk telekom'un tekel olarak satılabilmesi olabilir. kapitalizmin baş ülkesi olarak geçen amerika'da bile tekellere göz açtırmıyorlar. birçok tekeli parçalıyorlar. yani eğer amerikada olsaydık telekom tekel olarak satılamazdı. parçalanıp öyle satılırdı.

herkesin fakirleşmediği, tersine fakirliğin azaldığı, ortasınıfın da kabardıkça kabardığı günlere diyorum.

Hiç yorum yok: