13 Aralık 2007

günün köşe yazıları

eve dönüş

pişmanlık yasası çözüm getirir mi?

akademisyene sansür: selçuk üniversitesi islam felsefesi anabilim dalı başkanı doç. dr. şahin filiz islamda başı örtmenin zorunlu olmadığını savunmuş. galiba bu açıklamaları ödetmeye çalışıyorlar.

türkiye'nin ilk öğrenci sendikası yolda: bakalım neler yapacaklar. umarım böyle sendikalaşma gibi hareketlerle öğrencilerinin ihtiyaçlarını savunmak işi marjinal grupların hegemonyasından kurtulur.

%40 kadın yönetici kotası geliyor: tabi ki bizde değil, norveç'te. bizdeki durum için ise aşağıdaki yazı durumu özetliyor.

iş hayatının dışına itilen kadınlar: bence önemli bir tehlike. evde ezilen kadınlar oldukça, ezmenin doğal olmadığı bir toplum oluşamaz. ekonomik bağımsızlığı olmayan kadın da kendini ezilmeye karşı koruyamaz.



2 yorum:

MG dedi ki...

Himmm.. Ilk basta pozitif ayrimcilik iyi guzel gibi gorunse de kota ayirmak turunden yontemler ters yonde ayrimciliga yol aciyor. Gelenler icin de kota mahsulu, vitrin susu muamelesi yapiliyor. Amerikadaki zenci kotalarinin getirdigi bu olmus, ki orada bu yoneticiler icin degil normal isciler icin uygulanmisti. Kota yerine pozitif geri besleme gibi bir yol bulunabilse daha guzel olacagini dusunuyorum.
Bununla birlikte, orkestra secimlerinde muzisyenle secicilerin arasina perde konuldugunda, yani kor gozlemle secildiginde orkestralardaki kadin ve azinlik oranlarinin arttigi da gozlemlenmis. Yani secicilerde bir bias oldugu da kesin.
Kelin merhemi olsa basina surermis :) Bir sorun uzun sure insanligi mesgul ettiyse kolay bir cozumu yok demektir. Boyle buyuk konularda bir noktaya parmak basip aha bunu yapalim, cozdum dememek lazim; o yaklasim anca kahve muhabbetlerinde gecerli.
Selcuk Univ. hocasina ne olacak, ben merakla bekliyorum olayin sonucunu.

yavasyavas dedi ki...

mehmetçim sağol yorumların için. kota sisteminin dediğin gibi eksi yönleri olduğu muhakkak. bir eşitsizlik varsa bu kültürel olarakta diğer nesillere aktarılıyor. mesela beyazların yönetici olduğu bir yerde, kendi çoçuklarına da iyi yöneticilik özelliklerini aktarıyorlar. eşitsizliğin kültürel aktarımını kırmanın kotadan (dezavantajlarına rağmen) başka uygulanabilir bir yolunu ben göremiyorum.