7 Nisan 2008

safları sıklaştırın

kategorizasyon ya da önyargı nelerden kaynaklanır:
- daha önce benzer olaylarla çok sık karşılaşırsan, artık kanı yerleşir. tekrar değerlendirmeye zaman harcamazsın. "şu mahalle tehlikelidir, oradan geçme" cümlesinde olduğu gibi.
- hep aynı tip insanlarla bir aradayızdır. diğerlerini duymayız, görmeyiz ve şablona yerleştiririz.
- kendimizi tehlikede hissederiz korkarız, tehlike kaynağına kalkanlarımızı alıp bakarız, saldırıp pasifize etmek için dinleriz.

toplumda kutuplaşma ağırlaşmıştır, ne söylendiğinden çok kimin söylediği etkili hale gelmiştir.

kutuplaşmayı arttırmak için yapılabilecekler:
- birinin söylediği onlarca cümleden, bir tanesini cımbızlayıp zamandan ve bağlamdan koparıp başka bağlamda ve zamanda söyleyerek tehlikeli olduğunu kanıtlamak.
- iletişim kanallarını koparmak
- ateşli söylemlerle mutlak taraf olan liderlerin peşinden takılmak
- korkuyu olabildiğince körüklemek (başımıza çarşaf geçirecekler ya da dinimize düşmanlar, islam'a düşmanlar söylemleri)

işin ilginci böyle zamanlarda makul şeyler söyleyenlerin sesi duyulmaz. iki tarafta da en ateşli kişiler liderliğe yükselirler.

kutuplaşmanın (diğer adı bölünme de olabilir) artık anketlerde de görüldüğü. ülkenin yönetilemez, ilerleyemez bir çatışma haline geldiğini vurgulayan aşağıdaki yazı oldukça ufuk açıcı. nasıl bir türkiye'de yaşıyoruz, gelecek nelere gebe gibi birçok konuda ufuk açıyor: siyasileşme kutuplaşmaya dönüşüyor

tarhan erdem de kutuplaşmayı aşmak adına ilk görevin başbakanda olduğunu aşağıdaki yazısında vurguluyor: kutuplaşma sadece zararlıdır

ece temelkuran akp hükümetinin kutuplaştırıcı diline dair çok güzel bir yazı yazmıştı. daha ortada kapatma davası yoktu. akp'nin türkiye'yi zulmünden kurtaracağı yerli sömürgeciler kimler? akp'nin sırrı: türk sömürgeciler

bir virus: cemaatleşme analizi de genel olarak kutuplaşmanın etkisi, topluma zararı ve neden önlenemediği gibi sorulara cevap arıyor.

aşağıdaki sözleri bir siteden aldım. çok güzel bir kutuplaşma örneği vermiş. bu sözlerde "laikçi" geçen yere "şeriatçı" yazın. "Atatürk düşmanı, cumhuriyet karsıtı" yerine de "din düşmanı, darbeci" yazın. o haliyle altına imza atacak milyonlar vardır, bu haline atacak olan milyonlar olduğu gibi:
mesela,laikçi diye katagorize ettgimiz kesim kendi icinde bazı ortak ozelliklere sahiptir.mesela argo olarak soylersek,bu insanlar hep çakallık pesindelerdir.her türlü haltı yerler,ama avazları cıktıgı kadar “A BAK SUNLAR NE YAPTILAR” derler. alavere-dalavere,oyun,rantiyecilik bu kesimde bol miktarda mevcuttur,ama caktırmazlar.cıkarları zedelenmeye basladımı,karsındaki vatandas Atatürk düşmanı, cumhuriyet karsıtı oluverir.
umarım 60'tan önce yapılamayan, 70'ten önce yapılamayan ve 80'den önce yapılamayan yapılır ve çoğulcu bir demokrasi ile yönetilen, iletişim halinde olan, korkularla kamplaşmamış bir topluma evriliriz.

hükümet çoğulcu demokrasi adımları atmak yerine çoğunluğun diktatörlüğüne yönelirse ya da başka odaklar ne çoğunluğu ne çoğulculuğu deyip müdahale ederse ne yapacağız? dananın kuyruğu burada kopuyor.

Hiç yorum yok: