16 Mayıs 2008

aklınla düşün kalbinle karar ver

"aklınla düşün, kalbinle karar ver" oldukça kullanılan bir cümle. bu cümleyi daha ayrıntılı tanımlama ihtiyacı içindeyim. kader çok çarpıcı bir film. sadece akıl üzerine kurulu bir dünya ile tutkular arasındaki uçurumu çok etkili bir biçide aktarıyor.

akıl ile düşünmek, duyguların düşünceleri yönlendirmesine izin vermemektir. öfke, kaygı ve depresif haller düşüncelerimizi de yönlendirir. bunların müdahalesine izin vermeden seçim yapacağımız konuyu ölçüp biçebilmek akıl ile düşünmektir.

kalbinle karar vermek ise seçimi duygularına bırakmaktır. bu durumda aklınla düşünüp seçimleri değerlendiriyorsun. sonra duygularını dinleyip seçimini yapıyorsun.

bu yöntem duygularımız yüzünden kendimizi kandırmamızı engeller. bunun yanında aklımız doğru dediği için duygularımıza rağmen seçimler yapmamıza da engel olur. yani kendimizi kandırmadan duygularımızı dinleyebilmektir. klasik örnek üzerinden gidersek ne sırf parası için sevmediğin biriyle evlen, ne de tutkunun kölesi olup bir katilin, serserinin peşinden sürün.

Hiç yorum yok: