7 Nisan 2009

kurtar bizi obama


bir obama rüzgarı esti memlekette. ne rüzgarı fırtına gibiydi adam. herkes ayakta alkışlıyor. sanırsınız türkiye'yi dertlerinden bu adam kurtaracak. hızını alamayıp "obama için 3 şey diyorum: dürüst, duyarlı, dost" diyenler bile var. galiba akplilerimiz adamı şöyle görüyor: "kesinlikle dindar bir müslüman ama saklıyordur. yok yok mehdi bile olabilir. gel yanağından öpeyim." chplilerimiz şöyle düşünüyordur: "laik demokrasi atatürkçülük de canımı ye. ruhban okulu ve ermeni konusunu da duymamış olayım. al şu kitapları oku bakiyim." libarellerimiz: "amerika insan haklarının savunucusudur, artık kimse kolay kolay insan haklarına karşı gelemeyecek. yaşasın obama" milliyetçilerimiz: "türkün türkten başka dostu yoktur ama bu adamda sempatik hani." kürtlerimiz:"al sana mardinden kol düğmesi ver bana özerklik." basınımızda ise tam bir bayram havası. obama'nın her hareketinden anlam çıkarmalar. nasıl da güzel, nasıl da efendi, nasıl da sempatik, nasıl da ... bir insanı övmek için sözlükte ne kadar kelime varsa bunları kullandılar.

allah'ım ne olur başımızdan bu melek insanı, nur yüzlüyü, yüce insanı obama'yı eksik etme.

öncelikle hakkını teslim edeyim. bu kadar iyi konuşan bir lider görmemiştim. öncelikle her hassasiyeti, bakışı anladığını hissettiriyor. güçlü duruyor. hayalperest gelmeyen bir özgürlükten, adaletten ve barıştan bahsediyor. yan çizmeden, kıvırtmadan güvenle konuşuyor. "diyorsam yaparım" cümlesini seslendirmeden bütün duyulardan veriyor. ben böylesine güzel konuşan, ikna yeteneği yüksek birini görmedim. karşısındaki herkese saygı duyduğunu, içten olduğunu gösteriyor. erdoğan seçimden bir ay önce obama gibi konuşmaya başlasaydı akp %45'i geçerdi. baykal son iki yıl böyle konuşsaydı chp iktidar bilem olurdu.

peki o kadar köşe yazarından hiç biri şuna kafa yormaz mı: amerika bizden ne istiyor? obama öylesine hatır sormaya mı geldi? gönül almaya mı geldi? yahu ne istiyorlar bizden hele buna cevap bulun. adamın kaşıyla gözüyle sonra ilgilenirsiniz.

satır aralarından çıkardığım kadarı ile türkiye'den istenebilecekler şunlar olabilir:

- amerika'nın afganistan'da ölümle burun buruna gelebilecek askere ihtiyacı var. bizim askerlerimizi gözüne kestirmiş.
- rusya'yla işler kızışabilir. rusya'nın çevresinde kullanabileceği askeri üslere ihtiyaç var.
- ırak'tan çekilecek ama ırak'ta kendi yarattığı bombayı kucaklayacak birini arıyor. ırak'ın bütünlüğünü korumaya odaklanmış, iran'la burun buruna gelebilecek birini arıyor. bu tanıma uygun bir ülkeyi tanıyor musunuz?
- iran ile diplomasiyi sonuna kadar zorlarız ama sözün bittiği yerde kavga da ederiz diyor. e peki o kavgada yani savaşta yanında kimin olmasını istiyor?

pes pes hiçbir şey diyemiyorum.

Hiç yorum yok: