21 Şubat 2007

picasso'dan bir iki eser

guernica

1937'de bir alman saldırısı ile guernica kasabasının bombalanmasından etkilenen picasso bu tabloyu yapmış. bir alman komutan sorar picasso'ya bu tabloyu siz mi yaptınız? o da cevap verir "hayır siz yaptınız".

les demoiselles

beş tane hayat kadını. biraz agresifler.

les meninas

bu tabloya iyice bakıp neler olduğunu algılamaya çalışın. sonra aşağıda bulunan velazquez'e ait tabloya bakın. farkedeceginiz gibi bu tablo aşağıda ki tablonun picassoca yorumudur diyebiliriz. rivayete göre odtü işletme bölümünde hocamız muhan soysal öğrencilere bu iki tabloyu göstermiş. velazquez'in tablosunun net ve açık olduğunu vurgulayıp, kendilerinin görevinin picassonun tablosu gibi görünen gerçeklikten velazquezin tablosunu çıkarmak olduğunu vurgulamış. gerçi bir çok yorumcu gerçekte anlaşılması zor olanın picassonun tablosu değil, velazquezin tablosu olduğunu vurguluyor.

las meninas - velazquez 1656

velazquez'in tablosunu yorumlamak istiyorsanız. dikkat etmeniz gereken bir kaç şey: solda ayakta duran adam velazquez'in kendisidir. kapının solunda bir ayna vardır. aynada kral ve kraliçenin yansımaları görünüyor. soru ise şu anda kimin gözünden odayı görmekteyiz.

Hiç yorum yok: