16 Nisan 2007

14 nisan cumhuriyet mitingi

bu miting birçok açıdan umut vericiydi. neydi bu umut verici şeyler:
- cumhuriyete ve laikliğe halkın sahip çıktığını gösterdi
- kalabalık protestoların önü açıldı (umarım, artık eylem yapanlara bölücü, marjinal gözüyle bakılmaz)
- aydınlanma ve modernleşme için bir halk desteğini ortaya koydu

bu mitingin medyanın taraftarlığını göstermesi süperdi:
- zaman gazatesinde küçük bir haber
- televizyonlarda standart bir haber (trt'de bile)
- kanalturkte milyonlar ifadesi
yok kardeşim yok memlekette medya etiği yok

bu mitingin bence sakıncaları (ben bu sakıncalardan dolayı katılmadım):
- laikliğin ulusalcıların tekelinde olduğu gibi bir izlenim çok tehlikeli. bu ülkede pekde ulusalcı olamayacak en az %15 kürt var. onlara laikliği kapatırsanız şeriatçılara önemli bir kitle hediye etmiş olursunuz. tabi ulusalcıların cevabı bizim ulusalcılığımız kürtleri kapsıyor olacaktır. istatistiklere bakmak lazım üyelerinin yüzde kaçı kürt kökenli. lafta olmaz kapsama.
- laikliğin savunucularının halktan kopmuş, ordu yanlısı, demokratik olmayan modernleşmeci bir grup olduğu izlenimi: halka inemeyen, onunla organik bağ kuramayan hiçbir anlayış seçimle iktidara gelemez artık. bunun anlaşılması gerekiyor.
- dindarlık ve laiklik gibi iki kampın oluşması: bu kadar zarar verici bir kamplaşma olamaz. türkiyenin temel çelişkisi bu mu? bu proplem işsizlik, paylaşımdaki adaletsizlik, eğitimdeki kalitesizlik, rüşvet ve demokrasinin uygulanamaması problemlerinin yanında hangi önceliktedir. bence temel dertlerimizin üzeri örtülüyor.
- laiklik elden gitmesin diye deniz baykal gibi birine oy verme ihtimalini arttırmakta büyük tehlike. bu adamlar izmir, istanbul ve ankara belediye başkanıydılar bir seçimde hepsini kaybettiler. daha ne kadar bu anlayışı desteklemek zorunda kalacağız. artık farklı açılımlara oy vermemiz gerekmiyor mu?

ben bu sebeplerden katılmamıştım ama görünen o ki mitingin katılımcıları her renkten türkiyenin aydınlık yüzünü oluşturmuşlar. ne güzel ki böyle bir birliktelik olmuş.

3 yorum:

tehanu dedi ki...

cok guzel demissin ispir, eline diline saglik..

bir tepkinin ortaya cikmasinin tek basina yeterli ve dogru olmadigini ortaya koyan bir eylem oldu. bir yandan sevindiren bir yandan uzen, serzenise yol acan bir eylem benim acimdan. yaslaniyor muyum yaw :)

en birincil ve yegane sorun olarak ortaya konulan seyin cozumu icin askeri cesaretlendirmek kabuledilemez..

tekrar ellerine saglik...

oyluuu dedi ki...

ya ispirtom, ben genel bir yorum yazacağım, yersiz de olabilir ama yazılarını yazdıktan sonra bi daha okuyarak harf hatalarını ya da düşük cümleleri düzeltirsen çok yararlı olur bence, okurken insanı yavaşlatıyor...

Hadi sil sil bu commenti, kızmıcam...

AlperU dedi ki...

ispirim miting ile ilgili yorumlarindan tek anladigim bu memleketin satin alinmis medyasinin yine bu memleketin en aydin olacak kitlesisnin fikriyati uzerindeki inanilmaz guclu etkisidir. Bu miting kesinlikle darbecilerin ve ya orducularin mitingi degildi ve senin dusuncenin aksine -tabi ben orada oldugum icin biliyorum- etnik kokeni kurt olan pek cok vatandas ta oradaydi... Satilmis ve/veya satinalinmis pek cok sivil toplum kuruluslarinin baskan ve mudurleri olmasa da o dernek ve sendikalarin uyelerinin tamamina yakini meydanlardaydi... bence asil uzerinde durulmasi gereken budur.