9 Ekim 2007

akp terörü azaltabilecek kadar cesur ve yenilikçi mi?

hayır hayır hayır.
terörü önlemek kolay değil. hem çok cesur hem de çok yenilikçi olmak gerekiyor.
- abd'ye rağmen pkk'nın silah ve para gücünü kırabilecek adımlar atabilecek ama kuzey ırak'ta savaş girdabına bulaşmayacak kadar cesur ve yenilikçi
- kuzey ırak'ta fiilen devletleşen kürtlerle barış içinde kazan-kazan adımları atabilecek kadar cesur ve yenilikçi
- pkk'nın kışkırtmasına rağmen, kürtlerin demokratik taleplerinin önünü olabildiğince açabilecek kadar cesur ve yenilikçi
- halkı dışlamayan ve boğmayan güvenlik yöntemleri bulup, uygulayabilecek kadar cesur ve yenilikçi
- ekonomik pastanın olabildiğince eşit dağıldığı ve kalkınmanın olabildiğince ivmeli olduğu bir ekonomik program uygulayabilecek kadar cesur ve yenilikçi
olmak lazım. terörü önlemek üzerine ayrıntılı yazı bu bağlantıda.

akp hem muhafazakar milliyetçilerden, hem yeni bir çözüm yolu bekleyen kürtlerden hem de demokratik açılımlar bekleyen libarellerden oy aldı. dolayısıyla oy tabanı yukardaki yenilikçi ve cesur adımları atmasına izin verecek tek parti. ne yazık ki ideolojisi, kadroları ve oluşumu buna izin vermiyor. bu partinin kadrolarını bir arada tutan iki ortak konu var: ekonominin libarelleşmesi ve devlet kadrolarının muhafazakarlaşması. bunlar dışındaki hiçbir konuda eskisine göre yenilikçi sayılabilecek hiçbir adım atamadılar, atamıyorlar.

doğru akp'nin cesur davrandığı yerler yok değil. mesela::
- çok cesur bir şekilde kadrolaşıyor. hiçbir kimseyi, hiçbir kuralı takmayarak her noktaya kendi adamlarını yerleştiriyorlar.
- çok cesur bir şekilde özelleştiriyorlar. eline geçeni parası olan herkese çatır çutur satıyor. türk telekom gibi bir iletişim tekelini bile.

sözde cesur ama uygulamada eylemsiz olduklarına gelirsek:
- fikir özgürlüğünü sağlayacaklardı. hala yazarlar davalarla uğraşıyor.
- insan haklarında çok cesurlardı: kendi hazırlattıkları insan hakları öneri raporunun yazarları davalarla uğraşıyor.
- dokunulmazlıkları kaldıracaklardı. bir daha hiç bahsetmediler.
- devletin vatandaşı değil, vatandaşın devletini oluşturacaklardı: olur ha bir karakolda öldürülürsek ve de bir bakanın yeğeni falan değilsek "vatandaşın devleti" ifadesini öbür dünyaya taşırız.
- demokrasinin yıldızları olacaklardı: seçim barajına ellerini sürmediler.
- derin ilişkilere son vereceklerdi: trabzon'da linç grişimleri oldu hiç hamle yapamadılar, papaz öldürüldü hiç hamle yapamadılar, hrant dink öldürüldü hala adım yok.
- inanç özgürlüğünden bahsedip durdular: alevilerin cem evi'ni tanıyamadılar. özgürlükten anladıklarının bir tek türban özgürlüğü olduğunu anladık.
- kürtlerin demokratik açılımlarını destekleyeceklerdi: belediye başkanlarını görevden aldılar.
- ... siz ekleyin listenin devamını

3 yorum:

yalın dedi ki...

Katiliyorum. Dun de bir uzman konusuyordu televizyonda. Terorle mucadele ve teroristle mucadeleyi birbirinden ayirdi.
Anafikir: Guneydoguda terorist oldurerek teror bitirilemez. Su ana kadar 25000 terorist oldurulmus, galiba 10000 de sehit var. Ayni sekilde Kuzey Irak'a girmenin de bir esprisi yok. Daha once de defalarca girmisiz. Belki bir sure duzenleri bozuluyor ama orgutu ortadan kaldirmakla uzaktan yakindan ilgisi yok.

Bu hukumetin terorle mucadele konusunda bir sey yapmadigi kesin. Teroristle mucadeleyi de askerler yapiyor zaten. Bilmiyorum neler yapilir, cok derin konular. Ama en azindan sosyel kulturel ve siyasal adimlari belirlemekle gorevli uzmanlardan olusan bir kadroya ihtiyac var.

Adsız dedi ki...

Turkiye daha zengin olmadikca bence cozum bulmak zor. Amerika da hic bir latin meksikanin bir parcasi olmak istemiyor. Hatta sinirdan terorist degil kacak isci giriyor. Bir sekilde guneydoguda yasam sartlari kuzey Iraktan iyi olmadikca bir cozum olamaz.

Umarim kurt ve turk halki birlikte yasama azmini kaybetmez.

yavasyavas dedi ki...

umarim kaybetmez.
amerika'daki latinlerle ilgili bir nokta da dillerinin engellenmiyor olmasi. amerika'da devlet kurumlarinda bile kendi dilleriyle is yapabiliyorlar.