24 Ekim 2007

intikam

türkiye gibi ağır aksak ta olsa demokrasisi işleyen, seçimler yapılan, yayınların yeteri kadar olmasa da belli bir özgürlüğü olan bir ülkede eline silah alarak birşeyleri savunmak sadece ve sadece terör yapmaktır. savunulacak tarafı yoktur. eline silah alan ister türk milliyetçisi olsun ister kürt milliyetçisi olsun isterse de sosyalist olsun, bunun adı akılsızlıktır, kullanılmaktır, terördür... sonuç kendine, ailene, başkalarına ve başkalarının ailesine acı çektirmekten başka birşey değildir. hangi amaç uğruna mücadele ediyorsan et, öncelikle yaşayarak yapacaksın mücadeleni. mevzu bahis yaşamak ve yaşatmak ise gerisi teferruattır.

dün bizim evin önünden bir kalabalık geçiyordu. sevgili komşularımla beraber baya bir insan da onlara alkışlarla destek veriyordu. şu sloganları atıyorlardı:
"dişe diş, kana kan, intikam, intikam"
"her türk asker doğar".

kimden nasıl intikam alacaklar. bahsedilen şey pkk'dan intikam almaksa alınmıyor mu? ortalamada bir askere karşılık ondan fazla pkk militanı öldürülmesi intikam değil mi? 96-97 yıllarında küzey ırak'a yapılan bir operasyonda 2700 pkk militanı öldürülmüş. bundan daha fazla nasıl intikam alınabilir ki? bu insanlar gerçekten ölenlere üzülüyorlar mı? gerçekten üzülüyor olsalar kan dökülmesini azaltmak istemezler mi? gördüğüm bu insanlar kan kokusunu seviyor. kan istiyor.

bugün intikam nağraları ile sol partileri, dtp'yi, kürt mahalleleri basan grup aynen pkk gibi bölücülük yaptığını niye fark etmiyor. bilirim kafası çalışan, sağduyulu, savaş istemeyen türk milliyetçileri de var. bölünmemek için belki de en çok size görev düşüyor. cesur bir biçimde bu eylemleri, bu sloganları kınayın. kitleyi yönlendirin. tepki duyan insanlar, kimleri alkışladığınızı bir düşünün.

keşke her türk asker doğacağına, birazı sosyolog, ekonomist, psikolog, öğretmen, mühendis, avukat... doğsaydı.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Görüşlerine katılıyorum.
Ancak halkın bu tür söylemlerde bulunmasını doğru bulmasam da normal karşılıyorum.
Eğer senin oğlun hiç bir suçu olmadığı halde birileri tarafından öldürülüyor ise ve başkalarının oğulları da ölmeye devam ediyor ise ve yetkili makamlar buna yıllarca bir çözüm bulamıyor ise halk doğal olarak kendi gördüğü suçluyu kendi cezalandırma girişiminde bulunacaktır.
Bunu "Çocuğunu öldürüp 3 yıl sonra af ile hapisten çıkan bir kişinin sokakta dolaşmasına hiç bir babanın göz yumamasına" benzetebiliriz.
Suçlu kimdir, nasıl cezalandırılmalıdır konusu bambaşka bir konu ve yukarıda yazdıklarımdan bağımsız değerlendirilmelidir.

AlperU dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
AlperU dedi ki...

Ispir'im diyorsun ki dtp kurt mahallerleri falan basiliyor. Yilladir komsu olarak yasayan insanlarin bu tur terorist eylemler sonucu kiskirtilmalari hic kimsenin tasvip etmeyecegi bir seydir. Yalniz yukaridaki cumlenin nesnelerinin tamami o kadar da masum degil. O basilan dtp de cikip elinde silah teror yapanlar terorist degil bizim kardeslerimiz diyor (bunu derken o kisileri fert ve insan olarak degil yaptiklari eylemlere sahip cikarak ve bunu savunarak) hatta daha ileri gidiyor ve ayrimcilik yaparak onlar bizi biz yapan unsurlar diyor ve toplumu bolmeyi insanlarin arasini acmayi vurguluyor. Simdi bir ulkede askere elinde silah pusu atan insanlarin yaptigini onaylayan ve bunun uzerinden ayrimci bir siyaset yapan hangi olusum olursa o ulkenin gercek vatandaslari tarafindan kinanir tepki gorur. Iste bu noktada tepki cekmeleri cok normal.
Tabi bu islerin tek sorumlusu bunlari soyleyen grup degil. Buna uygun zemin hazirlayanlar da bunda en az o kadar sorumludur.

Yazindaki bakis acisinda da tek taraflilik seziyorum. Son cumlene eklemede bulunmak isterim ve derim ki keske bazilari da terorist dogmayaydi da sosyolog, ekonomist, ...vs vs dogaydi. (Bu da tarafli oldu bak)

Adsız dedi ki...

İsimsiz yorumcu demiş ki:

"Eğer senin oğlun hiç bir suçu olmadığı halde birileri tarafından öldürülüyor ise ve başkalarının oğulları da ölmeye devam ediyor ise ve yetkili makamlar buna yıllarca bir çözüm bulamıyor ise halk doğal olarak kendi gördüğü suçluyu kendi cezalandırma girişiminde bulunacaktır."

Bu çok çarpıcı, gerçekçi bir yorum. Yalnız, 80 darbesinden sonra bölge halkının maruz kaldığı muamele gözönüne alındığında, bu yorum PKK'ya eleman kazandıran dinamikleri de aynı güzellikle açıklıyor.

Herkes kendi hesabını görürse hukuk düzeni nasıl kurulur? Hukuk düzeni kurulmazsa terör nasıl durur?

yavasyavas dedi ki...

birinci isimsize iki cevabım var:
1- intikam nağraları ile ortalığa saldıranların şehit ailesi olduğunu düşünmüyorum. bu durumu bahane edenelrin, birilerini birşeler için kullanmaya çalışanların işi gibi geliyor. yani pkk nasıl başları tarafından kullanılıyorsa bunlar da kullanılıyor.
2- devletin suçluyu cezalandırdığını, intikamı da 'misliyle' aldığını hepimiz görüyoruz. bu konuda türkiye ordusunun bir zaafı olduğunu düşünmüyorum.
3- bu tür eylemleri normal karşılayıp, nedenlerini anlayabiliriz. aynı zamanda eylemleri kınama ve önleme sorumluluğun olduğunu da anlıyor musun?

yavasyavas dedi ki...

alperime cevap:
haklısın bir tarafım var. ister ülkücü olsun, ister islamcı olsun, ister kürtçü olsun, isterse de sosyalist olsun bir insana söylemlerinden dolayı yapılan şiddete karşı taraftayım ve kınıyorum ve cezalandırılması gerekir diye düşünüyorum.
bir diğer taraflığım ise: ister bu ülkeyi kurtarmak adına, ister islam devleti adına, ister kürt devleti adına, isterse de sosyalist bir ülke adına eline silah alan sivilin tam karşı tarafındayım. bu ülkede silahla güvenliği sağlayacak olan polis teşkilatıdır, ülkeyi dışarı karşı savunacak olan da silahlı kuvvetlerdir. başka birinin silahına ihtiyaç yoktur ve yasaklanmalıdır ve cezalandırılmalıdır.

Adsız dedi ki...

günlerdir sessiz sedasız izliyorum ülkedeki gelişmeleri
içimden hiç tepki vermek gelmiyor ama
bir yandan tüm ölen insanlar ve onların arkasından ağlayanlar için çok üzülüyorum ve evet birşey yapmak gerek diye düşünüyorum
balkonlardan sürekli bayrak sallanması pek bir anlamsız geliyor ama
ya da bi saatte ışık açıp kapayıp korna çalmak
ve korkuyla izliyorum insanları çünkü her geçen gün doluyorlar dolduruluyorlar
nereye gidiyoruz acaba
nasıl bir toplumsal dinamik oluşmaya başladı
ben bugüne kadar ellerinde bayrakla dolaşıp naralar atan gruplar görmemiştim hiç
kim bunlar
neye tepki veriyorlar ya da kime

tek hissettiğim kedinin oynadığı fare olmak

AlperU dedi ki...

Bence bu tepkiler olmali yalniz en ufak bir burun kanamasi bile bu hakli tepkilerin mesrulugunu ve hakliligini misliyle azaltan bir faktor olur. Aslinda burada hicvedilen esas unsur pkk ye teror demeyenler -he ne kadar bunun da o kisiler icin buyuk bir hata oldugunu dusunsem de- olmamali cunku resmin geneline bakildiginda ortada en buyuk hata bu islere zamaninda onlem alma konusunda neredeyse hic bir sey yapmayan ve bu isleri buralara tasiyan yoneticiler. Sonucta bu ulkedeki milyonlarca Kurt kokenli vatandas pkk ye teror diyor hatta gucu yettigince elinde silah mucadele ediyor ve hatta ben eminim ki sokaklara dokulmus omuz omuza bu insanlik ayibina karsi ben buradayim diyor. O sebeple bence dtp de bu noktada hatali. Lakin esas konu bu degil. Uzerinde durulmasi gereken esas olay cok munferit olaylar haric bu capta protestolar dunyanin hic bir yerinde bu kadar sagduyulu yapilamaz ve esas tehlike bu olabildigince sagduyulu tepkiyi sansurlemek ve gormezden gelmektir. Bu gun yapilmak istenen budur. Milyonlar uzerinde konusup ulke bolunuyor herkes birbirine dusman oldu gibi safsatalara bu ulke insanlarinin artik karni tok onu gordum ben ve bundan dolayi cok mutluyum. Hepsiyle de gurur duyuyorum.

yalın dedi ki...

Cana kastetme olaylari nadir ve munferit belki ama genel olarak protesto gosterilerinde de 'sagduyulu bir millet' oldugumuzu pek dusunmuyorum. Tetiklemeye cok haziriz, belki demokratiklesme ve bireysel dusunme yetilerimiz yeterince gelismediginden. ODTU'de universite ogrencisi ve mezunu 'duzeyinde' kisiler bile kavga ediyorlar bu konuda. Belcika'daki Turkler (orasi icin siddetli:) sokak eylemleri duzenleyip polisle kavga edip gozaltina alinmislar. 200 kisi mi ne!
Asiri dinci gruplarin allahuekber diyerek icinde insanlar bulunan oteli atese vermeleri gibi, asiri milliyetcilerin de 'vatan millet sakarya' diye silahlarini ateslemeleri benim gozumde ayni. Umarim buyuk boyutta bir olay yasanmaz.

DTP'nin PKK'ya terorist dememesini hos karsilayan bir insan degilim elbette, ancak onlarin da temsil ettigi bir kesim ve o kesimin ortak deger yargilari var. Eger bu insanlarla ayni ulkede yasanmak isteniyorsa akilci davranarak uzlasma aramak gerekir. DTP'nin de sikayeti var, 'herkes bizden PKK terorist dememizi bekliyor ama faydali olabilecegimizi konularda bizden bisey beklenmiyor' diyor. DTP'den Birdal'in kayip askerler icin girisimde bulunabilecekleri teklifine, MHP'den Ekici su sekilde yanit vermis. 1) Milli istihbarat'in bilmedigini Birdal mi bilecek? 2) Uzlasma aramak onun gorevi degil, herkes gorevini yapsin 3) Daglara gidip (PKK ile) gorusmek haysiyetli insanlarin yapacagi sey degil.

Bence yanlis bir dusunce. Hepsinden once kayip askerlerin ailelerine boyle birsey soylemeye utanirdim. Her ne kadar AKP karsiti olsam da bugunlerde MHP'nin iktidar ya da iktidar ortagi olmadigina memnunum. Ama yine de katiliyorum ki sorunun kokeni son donemlerdeki iktidarlarin bu konuya basarili yaklasmamasi veya yeterince onem vermemesidir.

savgi, saygi, sagduyu :)

AlperU dedi ki...

Bence elma ile armut karistiriliyor. Oyle iddia edildigi gibi bu ulkede cok kesif bir irkcilik yapilmiyor en azindan bugun yapilmiyor. Oyle iki tas
atildi 3 kursun sikildi deyip bunu butun halk kitlelerine maletmek esas sorun bence. Bu ulke Corum olaylarini da gordu, Sivas Katliamini da, 6-7 Eylulu de vs vs. ama yakip yikma olaylarinin hepsinde ortak olan cahil kitlelerin yalan ile kiskirtilmalari idi.(Sirasiyla sunni gruba alevilerin sunni camiini yaktiklari soylendi , bir takim gerici gruba din dusmanlari olarak aydinlar hedef gosterildi, menderes hukumeti selanikte ufak capli bir saldiriyi buyutup Yunanlilar Ataturk'un evini yakti dedi gibi...)

Ote yandan cok ciddi suikastleri (Mumcu, Kislali, Dink, Hablemitoglu vsvs) de gordu ve bilincli kitleler ile yapilan numayislerde hic bir kimsenin burnu kanamadi. Umarim bundan boyle de olmaz. Unutulmamali ki her duzeyde her sosyal kesimden insan uygun kosullarda kavga da eder her turlu siddete de basvurur. Lakin sanki butun bunlar tum halka maledilmek isteniyor. Bu gun de yapilan gosterilerde halklar arasi bir catisma yada galeyan yok en basta da dedigim gibi 2-3 munferit olay buyutulup tipki Danistay Saldirisinda ve Cumhuriyet mitinglerinde yapildigi sekliyle yani sansurlenerek olup biten her seyin ustu ortulmek isteniyor. Bu konuda uyanik olmaliyiz.

Bir de oyle yada boyle bir kitleyi temsil ediyorsaniz firsatlari iyi degerlendireceksiniz once terore teror demeyip sonra bir takim arabuluculuklara kalkismak inandirici olmaz olamaz. Politikada cogu zaman firsat ele 1 defa gecer ki bu durum icin denebilirki 2. firsat ta iyi kullanilmiyor.

yavasyavas dedi ki...

alperim keşke münferit dediğin olaylar az olsa. medya halkın olumlu tepkisini yansıtmıyor diyorsun. ben ise medyanın bu tepkilerin karanlık yüzünü gizlediğini düşünüyorum. dikkatli olmak lazım. haklı tepki veriyorum derken kullanılmamak lazım. bir kaç münferit olay için:
http://www.birgun.net/bolum-56-haber-51821.html#haber_basi

AlperU dedi ki...

Ya ispirim 60 milyonun icindeki gercekten munferit olaylari ucuca eklersen dag olur. Yani nerede bir otel dolusu insan yakilmis yada yuzlerce dukkan talan edilmis yada onbinlerce insana tasli sopali silahli saldirilar olmus. Her toplumda bir takim pisikopatlar manyaklar yada fanatikler vardir. Bunlar da boyle ortamlari firsat bilip manyakliklarini yaparlar (keske yapmasalar yapamasalar) ama bunlarin hangisinde 10 binleri peslerine takip kitlesel zararlar vermisler (daha gecen hafta ispanyada bir metroda afrikali bir gocmene irkci bir saldiri oldu herkesin gozu onunde tekme tokat hirpalandi kiz hiv kimse sesini cikarmadi yani bunun gibi niceleri var hem de uygarligin besigi bize insanlik ogreten avropada) yani anlayamiyorum bu boluculuk ve felaket tellaligini...

Adsız dedi ki...

yavasyavasin yorumuma cevabina cevap:
1 konusunda, o nagra atanlar arasinda mutlaka dedigin turde insanlar var. Ancak hepsi boyledir demek zor. Sehit ailesi olmasa da onlarin acisini paylasan ve yeter artik diyen bir kitlenin cogunlukta oldugunu dusunuyorum. Yeter artigi nasil dile getirdikleri konusunun hatali ve tehlikeli oldugu konusunda zaten hemfikiriz.
2 konusunda tek sucluyu dagdaki teroristtir demedim. Ayrica bu cezalandirmalar cozum getirmedigine gore ya yanlis kisi cezalandiriliyor, ya yeterince cezalandirilmiyor yada cezalandirma yontemi hatali. Halkin galyana gelmesinin asil sebebi belki de bu sorulara kendi basit cevaplarini aramasi.
3 konusunda, bu soylemlere karsiyim ve bulundugum her ortamda bunu savunuyorum. Ancak su andaki problemin cozumunu bu yuruyus yapanlara karsi yuruyus yapan ayri bir grup olusturmaktansa (veya tutuklamaktansa) halkin hakli yuruyusunde dogru soylemler soylemesi icin halkin uzerinde en guclu etken olan medya ve siyasi soylemleri dogru kullanmaktir. Uzun vadedeki cozum konusunda bilgim dahilinde tek diyebilecegim olayin kesin cozumunun silah ile olmadigi.