14 Şubat 2008

inanç özgürlüğünün sınırı yok mu?

inanç özgürlüğünün sınırı yok mu? yarın türbanlılar bizim inancımız erkeklerle aynı sınıfta ders işlemeyi günah sayıyor derse özgürlük olsun diye sınıflar mı ayrılacak. babalar ben inancım gereği kızlarımı erkeklerle aynı sınıfta okutmam derse okullarda inançlı aile kızlarına ayrı sınıf mı açılacak? inanç gereği erkek hastaya erkek doktor, kadın hastaya kadın doktor mu verilecek? özgürlüğün sınırı yok mu?

işyerlerinin ve devletin kılık kıyafette herkesin uyacağı kurallar koyması her zaman için birilerinin inanç özgürlüğünü kısıtlamak değil mi? mesela hz muhammed gibi sakal bırakmak istiyorum beni engelleyemezsiniz diyen biri de kendince haklı değil mi?

inancında namaz olmayan alevi çocuklarına ilkokulda namaz öğretilmesi başın açık olmasından çok daha acımasız, daha kabul edilemez bir inanç baskısı değil mi?

laiklik herkesin uyacağı kuralların, dini gereklere göre değil de toplumsal uzlaşının ve çağın gereklerine göre düzenlenmesi değil mi? bugün örtünme biçimi üzerindeki tartışma dini gerekçelere göre kuralları düzenlemek değil mi?

Hiç yorum yok: