23 Şubat 2008

ya şeriat ya da darbe ikilemi

beklendiği gibi cumhurbaşkanı türban yasasını onayladı. anayasa mahkemesinden dönme riski büyük olsaydı onaylamazdı. bu durumda anayasa mahkemesinde bu yasa iptal edilmeyecek. bundan sonrası için neler düşünüyorum:
- bu tür problemleri çözmenin en sağlıklı yolu olan özgürlükçü, demokratik ve sosyal olan atılımlar yapma şansını kaçırdık ve çoğunluğun diktatörlüğüne doğru yol almaya başladık.
- artık yobazlık ve gerici dini yaklaşımlar daha baskın ve daha görünür bir şekilde kendini gösterecek.
- askerin müdahalesinden medet uman insan sayısı artacak.
- kamu görevlilerinde türban serbestliği gündeme gelene kadar bir darbe riski görmüyorum.
- toplumda yeni bir çatışma alanı kendini bazen şiddete varan bir şekilde hissettirecek.
- bugüne kadar siyasetten korkmuş ve uzak durmayı seçmiş modern orta sınıf siyasette gittikçe daha aktif olacaktır.

ya baskıcı, muhafazakar ve çatışan bir türkiye ya da darbe ikilemi kırılabilir mi? bunu aşmanın tek yolu türkiyenin gerçekten de laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olabilmesini sağlayacak bir hükümetin iktidar olmasıdır. iktidar olmanın yolu kalabalık olan fakirlerden oy alabilmekten geçer. devlet, belediye ve bağış kaynaklarıyla fakirlere yardım eden cemaatçi yaklaşımla rekabet etmek gerçekten zor. çağdaş kesim bu yarışta para ve insan sayısı açısından dez avantajlıdır. bunun yanında kalifiye insan kaynağı ve aç kalmamanın bir sadaka değil hak olduğu savunusu büyük avantajdır. büyük şirketlerin kaynaklarından beslenen fettullah benzeri okullarla ve yurtlarla baş edebilecek bir eğitim ağı oluşturulabilir mi? bu da zor geliyor ama birbiriyle iyi entegre olmuş çalışmalarla aşılabilir. dez avantaj çok olsa da çağdaş eğitim anlayışından gelen avantajlar var. mesela gençlere korku değil, katılımcı motivasyon aşılamak bir avantajdır. ya da kurallara uyan çok çalışkan müritler yetiştirmek değil de yaratıcı ve sosyal kişiler yetiştirmek bir avantajdır.

bunları gerçekten yapabilmek için de iyi entegre olmuş bir organizasyon ve hareket lazım. bugünkü orta sınıf bazı kalıplarını ve korkularını bir kenara atmadıkça tek bir hareket ve organizasyonda bir araya gelemez.

bakalım neler olacak. neler olacaksa hareketli olacak.

Hiç yorum yok: