16 Mart 2008

bu dava bir tek akp'ye yarar

hiç anlamıyorum. bugün hastanelerde dolandığım için koridor aralarında duyduğum akp kapatılacak laflarını şaka falan sandım. şimdi gazatede görünce anladım mevzuyu. akp'yi allah seviyormuş, çöküşten böyle bir kurtuluş fırsatı isteseler yaratamazlardı.

memleketin şu andaki durumuna bakalım:
- akp demokrasiden anladığının çoğunluğun diktatörlüğü olduğunu iyice yansıtmaya başladı. bunun sonucu liberal ve demokrat kesimden güçlü bir tepki almaya başladı.
- akp'nin işçi hakları ve sosyal güvenlik ile ilgili uygulamaları işçilerde örgütlü bir şekilde tepkiye neden olmaya başladı. her yerden grev haberleri geliyor.
- akp'nin ekonomik uygulamaları küçük ölçekli şirketleri iyice aslanın ağzına atıyor. korumasız bırakıyor. bunun sonucu ekonominin kılcal damarları olan bu kesim hükümetin ekonomik politikalarından iyice rahatsız olmaya başladı.
- akp'nin ekonomi politikaları sonucu türkiye'yi acayip sarsacak bir ekonomik kriz başladı ve derinleşiyor. bunun sonucu açlık ve işsizlik tepkisi suçlayacak yer aramaya başladı.

bu dava ne işe yarar. akp'nin bu dertlerden rahatça kurtulmasını sağlar. zaten hemen açıklama yapmışlar "bu davayı açanlar istikrarsız ortamın vebalini üstlenecek" diye. hem de yerel seçimlere yaklaşırken böyle dava olur mu? bu dava ne işe yarayacak:
- demokrasiyle arasında hiç mi hiç alaka olmayan akp'nin tekrar demokrasi savaşçısı gibi algılanmasına
- ekonomik krizin sorumlusu olarak akp'nin değil de bu davayı açan ziyniyetin suçlanmasına
- çalışanların hakları için başlattıkları mücadelelerin zayıflamasına
- memleketin çağdaş orta sınıfının, "iyi modern yaşamı koruyanlar var benim siyasete bulaşmama gerek yok" rehavetinde yaşamaya devam etmesine
- memlekette taşların gerçek yerlerine oturmaya başladığı bu dönemde, bir daha başka taşların başka kucaklarda olmasına
yarayacak.

yuh diyorum başka da birşey diyemiyorum.

5 yorum:

yalın dedi ki...

Zaten zamaninda kendi partileri kapatilmis insanlar da dile getiriyorlar ki, kapanmanin kapatilan partiye bir zarari olmuyor. AKP kapaniyor, BKP açılıyor, benzer kişiler veya az bir gecikme ile ayni kisiler tekrar liderlik yapiyor, ayni soylemleri kullaniyor. Onlarin destekleyen kesim var olmaya ve belki de daha cok desteklemeye devam ediyor. Zaten hemen magdur edebiyatina basladilar, anayasal kurumlar milletin istegine karsi geliyor, elemenligi milletten aliyor diye. Millet bunu duyunca ne yapar? AKP bu isten zarar gorurse siradaki secimlerde yuzde 50'den cok oy alacaklarindan korkarim.

yalın dedi ki...

Yalniz ben yuh demiyorum. Davayi acan savcinin gorevini yaptigini dusunuyorum. Kendisinde cok az kiside olan bir yetki var, ve varolan yasalara gore hareket ederek laik devleti korumak zorunda. Bir de Ataturk ilkelerine bagli ve laiklik savunucusu bir insan oldugunu varsayarsak, eger bu davayi acmasaydi bence vicdan azabindan duramazdi. Siyasi olarak bizi nereye goturecegini ongormek onun gorevi degil. O yuzden kendisine kizmadim, hatta birileri suikast girisimde bulunabilir, dikkatli olsun.
Pragmatik acidan bakinca bu dava AKP'nin isine yarayabilecegi icin acilmamasini dilerdim, bi de AKP oy orani duserek iktidardan uzaklassin isterdim ki bi daha ayni soylemlerle prim yapilamasin.

oyluuu dedi ki...

ben de yuh demiyorum ispir, birilerinin isini yapiyor olmasidir bu durum, evet AKP'nin ekmegine yag suruluyor, tum sorumluluklari kapatma davasina atiyorlar orasi da dogru ama cumhuriyet savciliginin artik duruma el koymasi gerekiyordu bence. AKP'nin isine yarar bu durum diyemezler de. benim merak ettigim parti kapatilirsa ulke basbakan ve cumhurbaskansiz mi kalacak? yeniden secim mi olacak? bu nasil bir surec baslatacak onu merak ediyorum.

yavasyavas dedi ki...

yargıtay baş savcısının görevini yaptığını kabul ediyorum. bence de akp laikliğe karşı tehlikeli bir konuma gelmiştir. buna karşılık bu zamanlama akp'nin işine anca bu kadar yarayabilir. şimdiden başladılar. zaman gazetesinin sayfasına anket koymuşlar. "ekonomik kriz çıkarsa sizce kim sorumlu: hükümet mi yargı mı" diye soruyorlar. çoğunluk (%90) yargı demiş. bu nasıl bir pişkinlik? memleket ekonomik krize sürüklenirken elini kıbırdatma, şimdi de çıkıp yargıyı suçla.

MG dedi ki...

Aslinda herkese sen de haklisin diyen biri konumuna dusmek istemem ama biraz oyle hissediyorum.
Su gercek ki bu dava AKPye buyuk fayda saglayacak. simdiden halkin online gazetelerdeki yorumlarina bakinca ekonomik sikintilari bu davaya ve "laik elit"e bagladiklarini okuyorum. Tipki son 5 yildir dunya finans piyasalarindaki likidite bollugunun ve bunun etkilerinin AKP'nin kerametine baglanmasi gibi.
Ama buna ragmen dava olmali miydi sorusuna gelince ben su an iddianamedeki kanitlarin daha saglam olmasi gerekirdi diye dusunuyorum. Su gercek ki toplumsal olarak muhafazakarlarin daha cok one ciktigi, (zaten cok gur olmayan) diger seslerin susturuldugu bir ortama gidiyoruz. Ve laiklik karsitlarinin da daha gur ses cikardigi, seriat istemlerinin daha sik ve gur soylendigi de dogru. Ama AKP yoneticileri bizimle alakasi yok, bunlar toplumun uc etmenleri seklinde bir savunmayla hala yirtabilirler. Savcinin daha net delillerle bir dosya olusturduktan sonra dava acmasini isterdim ya da boyle deliller yoksa acmamasini. Cunku zayif iddianameler, ici bos hamleler AKP'nin ekmegine yag suruyor, 6 yildir iktidarda olmasina ragmen mazlum edebiyatina devam etmesini sagliyor. CHPnin de silik muhalefeti, sadece laikligi agzina sakiz etmesi laikligi cok da ozumsememis halk kitlelerinde laiklikle CHP'yi ozdeslestiriyor (ve => tek parti donemini => askeri yonetimi ve hatta Refah sonrasi kurulan Ecevit hukumetindeki ekonomik krizi).
2000-2001'deki gibi yine global bir resesyon yaklasiyor. O zaman kriz iktidardaki tum partileri supurup AKP'yi iktidara tasimisti ama bu sefer bu iktidar isin icinden siyrilacak gibi.
Ironi ise DSP-MHP-ANAP hukumetinin sorumlulugu olsa da asil suclu SSKyi zayiflatan ve ici bos bankalarla finans sektorunu bosaltan onceki DYP hukumetleriydi ama ceremeyi Ecevit cekmisti, Kemal Dervisle cok az iktidarin yutabilecegi kararlar almisti. AKP bu duzenlemelerin meyvesini yedi, bir sonraki kriz icin hic bir hazirlik yapmadi ve simdi tereyagindan kil ceker gibi siyrilacak bu sorumluluktan.
Halki bilgilendirecek birileri yok mu? Asil soru, halk dinleyecek mi?
Belki de daha buyuk bir soru, ben bir gun kisa yazi yazmayi ogrenebilecek miyim?