29 Haziran 2008

sabah ezanı

malum havalar sıcak, cam açık yatıyoruz. geçen sabahın beşinde ezan sesi ile uyandım. uykum bölündü anlayacağınız. şöyle bir önerim var: diyanet işleri sabah namaz vaktinde çalan bir saati ürettirip halka bedava dağıtsın. bu saat radyo sinyali ile alarm çalması gerektiğini falan anlayabilir. bir çok yolu var. sabahları da camilerden ezan okunmasın. bu ülkenin yöneticileri sabah namazına kalkmayan insanların uykusuna saygı gösterir mi dersiniz? olur mu olur.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Namaza niyeti olmayanın, ezanda kulağı olmaz derler ama hayret.. :D

yavasyavas dedi ki...

:)

MG dedi ki...

Yazilarina geri donmene sevindim.
Ben gece gec yatan gec kalkan bi adamim. Bu ezanin yuksekligi konusu hep rahatsiz etti. Hep uykumu boldu.
Sabah namazi kilinma zaman araligi genis bir namaz. Insanlar gece uyur, onun icin once aslinda sela okunur, insanlar kalksin hazirlik yapsin da camiye gelsin diye. Bunu kisik sesli ve hoparlorsuz okurlar. Ezan namaz kilinmaya baslamadan hemen once, cemaat camideyken okunur. Yani aslinda kimseyi cagiracagi yok. Bunu maximum ses gucuyle okurlar.
Bir de Denizli'de hepsini bir arada okumak yerine dalgali okurlardi, yani biri biterken 3 sokak otedeki baslardi o bitirirken bir sonraki. Yarim saat surerdi.

Amac insanlari uyandirmak degil. Amac biz variz, burdayiz bu vatanin sahibi biziz, bu ezanlar susmayacak demek.
Buna uzlasmaya cabalamak, teknik cozum bulmaya calismak nafile. Ne desen, sanki insanlar namaza gitmesin, camileri minareleri yikalim, millet islami unutsun demissin gibi muamele cekiyorlar. Insanin uzerine gelip senin huzurunu kaciriyorlar. Tolerans, cok seslilik, farkliliga saygi.. Bunlar islamla bagdasmayan seyler. Islamda hosgoru kavrami vardir, yani ummet-i muhammediye ummet-i kuffara yasamalari icin izin verir. Buna da sukur..

yavasyavas dedi ki...

sen de hoşgeldin mg. insanın üzerine geldikleri, farklı sesleri hemen susturdukları konusunda haklısın. mesela bu yazımda basit ve anlaşılır bir istekten bahsediyorum. düşünelim ki chp'den bir milletvekili bu yazıdaki cümleleri seslendirdi. o zaman nasıl da yaygara kopar: dinimize saldırıyorlar, islam'ı susturmaya çalışıyorlar, gizli dinsizler...
eee siyasetci bunlari dile getiremeyince, bir değişiklik olacağı yok.

farklılıklara saygının kültürümüze işlediği günleri görmek dileğiyle.

oyluuu dedi ki...

ben derim ki, saati de bosver cunku namaz kilmak isteyenin saati ona isaret edecek bir araca ya da sese gereksinimi olmaz, kilmak isteyen zamani bilir, gereken anda uyanir ve kilar, ben de yatagimda rahatca uyurum, ben bu ulkede yillardir namaz kilmak isteyenlere saygi gosterip ayni saatte onlarla uyaniyorum sira onlarda, litfen biyolojik saatinizi kurun ve birakin ben de rahatca uyuyayim...

Adsız dedi ki...

sabah ezanı gıbı bır nımetten rahatsız oluyorsan ingiltereye geit serefsiz masın herif assalık senın gıbı bok lar ıcın cehenneme hasret duyuyorum

tehanu dedi ki...

"acaba diyanet ispirin onerisine ne der, nasil bir hareket ceker" diye yazacakken bu yorumu okudum en sonunda...
cehennem hasretiyle yanip tutusmaya gerek yok ismini aciklamaya bile korkan insan; senin gibiler bu dunyayi zaten cehenneme ceviriyor

yavasyavas dedi ki...

benim anlamadığım,
yunus emre, mevlena, hacı bektaş ve pir sultan yetiştirmiş bu topraklar. bu insanların hoşgörüden, saygıdan, işbirliğinden, özgür iradeden, estetik ve güzellikten beslenen dini anlayışları yerine, cehennemi dünyaya getiren bir anlayış nasıl ve niye yaygınlaştı. bu sorumu küfürlü konuşan isimsiz arkadaşta düşünür umarım.

MG dedi ki...

sanki ongormusum:) Ama bu blogdaki yazilari bu kafadaki birilerinin okumasini pek beklemiyordum. Bir arkadasin gunlugunde tartisma yapmayacagim, gereksiz cunku.
Bu isimsiz arkadas umarim bir gun dusunur, beni hic tanimadigim hic oturup konusmadigim bu insana karsi boyle nefret duymaya iten ne diye? o cehenneme gitse ben ne kazanacagim diye?
Sevdikleri, cocuklari, arkasindan uzulecekler olup olmadigini bilmeden, herhangi birine zarari dokunup dokunmadigina aldirmadan bu tip dilekleri dile getirebiliyor merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

terbiyesiz hayvan diyecem ama hayvan bile senden üstün önce sen bizim dinimize saygı göster sonra biz seni öbür dünya da uyuturuz sen merak etme