23 Nisan 2009

koşu ve ayakkabı

Düzenli koşmaya çalışıyorum. Ayakkabı seçiminin önemli olduğunu biliyordum ama pek üstünde durmadım, rastgele aldığım bir koşu ayakkabım var. Daha sakatlanmadım ama bazen dizim, ayak bileklerim falan ağırıyor. Almanya'da yaşayan bir arkadaş anlattı. düzenli koşmaya karar vermiş. uzun süredir giydiği bir spor ayakkabısını alıp mağazaya gitmiş. Aşınan bölgelere bakarak bir ayakkabı önermelerini istemiş. Adamlar onu koşu bandında bir süre koşturup ayak şeklini belirlemişler ve ona uygun bir ayakkabı vermişler.

Özendim, ben de Türkiye'de böyle bir mağaza var mıdır diye biraz bakındım, bulamadım. Internetten araştırdım, nasıl ayakkabı seçilir diye. Ayağımız yukarıda da gösterildiği gibi üç farklı şekilde basabiliyor. Islak ayak testi yapıp nasıl bastığınızı bulabilirsiniz. Islak ayakla biryere basın ve ayak izini aşağıdaki resim ile karşılaştırın.




Supinator=dışa basma=high, overpronator=içe basma=flat yada normal olduğunuza karar verdikten sonra, adidasın internet sitesindeki shoefinder özelliğini kullanarak en uygun ayakkabıyı bulabilirsiniz. Orda basma şeklinize göre size uygun modellerden bir liste yapıyor.

Başka markalardan alırken ayakkabının özellikleri arasında aşağıdaki terimlerin bulunmasına özen gösterin. Bahsedilen özellik sadece o tip ayaklar için geçerli.

cushioned : supinators
stability : normal
motion control: overpronators
Çok önemli bir nokta; supinator=dışa basan birinin motion control almaması yada overpronator=içe basan birinin cushioned ayakkabılardan uzak durması gerekir. Bence ayağınızın basma şekline göre şuanda kullandığınız koşu ayakkabınızı bi gözden geçirin. Bunları öğrendikten sonra ayakkabımı inceledim ve altında"stability" yazdığını gördüm.

kaynak:
http://www.runnersworld.co.uk/news/article.asp?UAN=481 http://www.sw.org/web/patientsAndVisitors/iwcontent/public/tembel_health/en_us/html/tembelhealth_fallfitnesschallenge.html

1 yorum:

yavasyavas dedi ki...

ben de bu kavramlarla adidas'in internetteki shoefinder programinda tanismistim.

yeterince arastirma yapmadan, harala gurele kosmaya baslamak gibi bir adet var. spor yapacam derken dizlerden oluyoruz. sonra bir bakmissin seni malulen spordan emekliye ayirmislar.