27 Mayıs 2009

beyin: akıllı ol (be smart)


ntv'nin bilim dergisinin 3 sayısını birden aldım. zaten ilk sayı cylonlar ile ilgili olduğu için beni direk cezbetti. ekinde de beyin ile ilgili belgesel cd verdigi icin 3 sayıyı aldım.

ilk beyin belgeselinin adı akıllı ol. ondan aklımda kalanlar şöyle:

* aha anlarında yani orjinal bir fikir bulduğumuz durumlarda beyinde anlık bir elektriksel sinyal patlaması oluyor. eğer stresten uzak sakin bir durumdaysak bu anlar daha etkili oluyor. yani stres orjinal fikir yakalamayı ve farkedip kullanmayı engelliyor.

* öğrenme beyinde nöronlar arasında yeni bağlantılar kurmak demek. omega3 bu bağlantıların rahat kurulmasını sağlıyor.

* beynimiz hikayeleri ve yolları daha iyi hatırlıyor. o yüzden yol hikayelerine dönüştürülerek öğrenilen bilgiler daha rahat hatırlanıyor.

* bir hareketi vucudumuza yaptırmaya çalışıyoruz ve başarısız oluyoruz diyelim. vücudumuzu hiç oynatmadan sadece hareketi beynimizde bütün ayrıntıları ile tekrar tekrar canlandırmak, hareketi gerçekte denerken yapabilmemizi kolaylaştırıyor. yani hareketi canlandırırken vücut hareket etmese de beynimiz öğreniyor. matrix'te neo'ya kungfuyu ve silah kullanmayı böyle öğretmişlerdi.

* tekrar tekrar tecrübe ettiğimiz olaylarda sezgilerimize güvenebiliriz. mesela bir doktor bir kanıt yok iken bir hastalıktan şüphe edebilir ve hastayı kurtarabilir. bilinçli olarak sezgimizin nedenini tanımlayamasak da sezgimize kulak asmalıyız.

Hiç yorum yok: