28 Kasım 2009

efes şirince

efes kütüphanesi (foto kaynak)

sonunda efes'i görebildik. içeri girerken rehberlerden biri rehber istermisiniz diye sordu. şimdiye kadar her yeri kendi başıma, kitaptan falan okuyarak dolaştığım için hayır biz dolaşırız dedim. tabi 10 dakika içinde anladım bu mekanın rehbersiz dolaşılamayacağını ve geri dönüp bir rehber ile anlaştık. rehberimiz yılmaz bey sayesinde o muhteşem şehirde hayaller kurarak dolaşmaya başladık. belediyede ocağın ateşi yanıyordu. caddelerde yürürken bir törendeydik. esnaf dükkana çağırıyor kendi aralarında da o zamanın tavlasını oynuyordu. patroniçe güzellerini görmeye davet ediyordu bizi. mağazaların arasındaki merdivenlerden evlerine gidiyordu insanlar. romadan gelmiş fermanı duvara yazıyordu birileri. her kenardan heykeller, her duvardan tablolar bize eşlik ediyordu. benim hayatımda gördüğüm en güzel antik şehirdi. insanların ikibin sene önce böyle estetik ve planlı bir şehir kurmuş olmalarına gerçekten şaşırdım. şaşalı dönemlerinde 200binden fazla nüfusu varmış.

efes müzesi de ayrıyeten beni çok şaşırttı. gerçekten çok güzel bir müze. görmeden geçmeyin.

şirince'nin kiliseden görünümü (foto: oylum)

şirince'nin kıvrıla kıvrıla tırmanan bir yolu var. kocaman bir pazarı dağ başına kurmuşlar gibi. dağ ve vadi manzarası, güzel evleri, ara sokakları ve renkli alış veriş ortamı ile görmeye değer bir yer. meyve şarabı ise beni açmadı.

4 yorum:

oyluuu dedi ki...

yunanistan kalıntılarına basar bizim efes...

efesi köpeğiyle dolaşan ilk gezginlerde bizdik herhalde:)

Basak dedi ki...

üstad bizim diyarlara gitmişssiniz... beğendiniz mi memelektimizi? Hoş benim memleket kavramım biraz geniş izmir -aydın illerinin tamamını memleket olarak algılarım:) ama tabii çocukluğumun tüm yazları Kuşadası'nda geçtiğinden ve arkeolojiye zaten meraklı olduğumdan Efes antik şehrinin yeri ve anlamı benim için de başkadır. bir dönem her yaz düzenli olarak gitmiştim, çünkü kazılar sayesinde her sene yeni bir yeri ziyarete açılıyordu. Yıllar içinde en az Efes kadar etkileyici ve büyük başka antik şehirler gördüm ülkemizde, sanmazdım ama gerçekten Efes kadar güzeller (afrodisias, hierapolis ve ayrcanda). Nasıl bir hazine değil mi???

Meryem Ana'yada gitseydiniz, tabii daha önce gitmediyseniz. Hoş o acıklı yangından sonra ben de gitmedim bir daha, içim elvermedi...

yavasyavas dedi ki...

başak biz efes'e hayran kaldık. rehberin de yardımıyla o dönemki yaşantıyı gözümüzde canlandırıp dolaştık. bak aslında oraya o dönemi canlandıran büyük resimler ya da çizgi film olarak görüntü falan koyabilirler.

hatta evimizin içi antik yunan kenti temalı olsa diye düşünmüyor değilim.

meryem ana'ya gittik. doğası muhteşem bir yer. onun dışında görmeye değer birşey yoktu.

afrodisias ve hierapolis'i listeye kattim. yalnız ayrcanda hakkında bir bilgi bulamadım.

Basak dedi ki...

Arycanda likya bölgesinde, antik likya'nın en önemli şehirlerinden biri. Efeslilerden daha fazla zevke düşkün bir toplum, zaten şehrin konumunu ve fasilitelerini görünce adamların zevk düşkünlüğünü anlıyorsun:) Ev dekorasyonu, yemek ve yaşam tercihleri konusunda antik ege-anadolu halklarının zevkine katılıyorum, adamlar estetikle optimum pratikliği güzel harmanlamışlar diye düşünüyorum