22 Aralık 2009

tatmin edici bir iş nasıl olur


nasıl bir iş tatmin edicidir? çok paralı, çok az çalışmak gerektiren, sorumluluğu az olan, toplum için iyi olan, doğayla uyumlu olan, felsefi doğrulardan beslenen.... cevap bunlardan hiçbiri. bir işin tatmin edici olmasının belli başlı üç nedeni var: otonom, karmaşıklık ve çaba-ödül ilişkisi.

otonom: bir işi yaparken kendi fikirlerini uygulamana yeterince olanak var ise o zaman iş ile aranda daha rahat bağ oluşuyor. yani o işi benimsiyorsun. "aman sorumluluk almayayım" düşüncesinin işi daha cazip kılmadığı tam tersi işi bir sıkıntıya dönüştürdüğünü düşünüyorum.

karmaşıklık: insanın aklı boş olmaya görsün hemen afakanlar basar. kafamızın meşgul olabilmesi için de yaptığımız işin yeterince karmaşık olması gerekir. o yüzden tekrardan ibaret olan işlerin insanı mutlu ettiği pek görülmez.

çaba-ödül ilişkisi: uğraştıkca bir kar elde edeceksen, bazı isteklerin yerine gelecekse, bazı şeylere kavuşacaksan yani çabanın sonunda ödül görüyorsan çalışıyorsun.


4 yorum:

Turuncu Gezegen dedi ki...

neden tatmin olmadığımı anlamam iyi oldu :)) ben de sorunun sadece benden kaynaklandığını düşünüyordum.. ay ne doyumsuz insanım falan gibi..

yavasyavas dedi ki...

selmacım, ben de tatmin edici iş tanımı için sadece bu üç maddeyi görünce çok şaşırdım. bu kadar mı dedim. sonra geriye bakıp tatmin olduğum işler ve olmadığım işleri yan yana getirince sadece bu üç maddenin geçerli olduğuna inandım.

tekmen dedi ki...

3 Maddeye de katiliyorum. Bir de calistigin isin sana birseyler kattigini, yeni birseyler ogrendigini hissetmek de ayri bir motivasyon. Bu ozellikle teknoloji ile ilgili islerde sikca karsilasilan bir durum.

EmRe SeLeS dedi ki...

Ben 3 maddeye de katildigim icindir ki isimden istifa ettim :)