6 Ocak 2010

keyifle akmak varken nedir bu kıvranmalar

keyifle akarak yapacağımız işleri nasıl oluyor da kendimize yük haline getiriyoruz. bu yükten kurtulmak için işi savsakladığımız da oluyor. ki buna tembellik deniyor. işi savsaklamasak da stres ile bütün hücrelerimizi yakıyoruz. savsaklasak da mı saklasak savsaklamasak da mı saklasak... işte bunu nasıl yaptığımıza 5 adımlık çarpıcı bir yanıt:

sıfırıncı adımda elimizde bir iş ya da hedef var. bu işi biz de tanımlamış olabiriz başkaları da bize vermiş olabilir. bu kısmı önemli değil.

ilk adımda kendi değerini ya da mutluluğunu bu işin başarısına bağlıyorsun. yok efendim bu iş başarısız olursa bir daha toparlanamam. yok efendim beğenmezlerse ben kötü bir çalışanımdır. yok efendim iş olmaz ise ben tembelimdir, dolandırıcıyımdır, aptalımdır,.....

ikinci adımda işin ya da hedefin olması gereken kaliteyi mükemmelleştiririz. efendim piyano çalacaksan konser verebilmelisin, dans edeceksen seni alkışlamalılar, spor yapıyorsan şampiyon olmalısın, bir proje yapıyorsan çığır açmalı, ...

üçüncü adımda kendini stresten yanıyor ya da donuyor olarak buluyorsun. sonuçta meseleyi öyle bir hale getirdinki ölüm-kalım savaşına dönüştü. haliyle beyin de veriyor adrenalini veriyor adrenalini...

dördüncü adımda kafayı yememek için kendini korumak için işi erteliyorsun. ya da savaştan sağ çıkmak için hayatındaki herşeyi erteliyorsun. bu işten başka hiçbir şey görmüyorsun.

beşinci adımda artık elinde zaman az kalmıştır ve var gücünle kavgaya girersin. yapabileceğin ne varsa son anda yapmaya çalışırsın.

peki bizi mutluluğumuzdan, akış halimizden alıkoyup ateşin ortasına atan bu yöntem ne zaman geldi de içimize yerleşti. o başka bir hikaye. büyük büyük büyük... dedelerimize, annelerimize kadar uzanan bir hikaye

bu hikaye size yakın geldiyse iki kitabı önermeme izin verin:
the now habit: bu kitap neden böyle oluyoru anlamamıza ve içimizde neleri değiştirebileceğimize dair. ne yazık ki bu kitabın türkçesi yok.
getting things done: bu kitap da the now habit'teki psikolojik önerilerle uyumlu yeni bir yöntem kazanmamızda çok yardımcı oluyor. bu kitabın türkçesi var ama çevirisi iyi değil.

2 yorum:

elegimsagma dedi ki...

amanın bu yazı beni anlatıyor! hikayenin gerisini ve bu beladan kurtulma yollarini da bekliyoruz efenim...
nasıl olcak bu isler nasil?

yavasyavas dedi ki...

elegimsagma yazıyı beğendiğine sevindim. yalnız çözüm yazıları olarak devamı geleceğinden pek emin değilim :) o yüzden ben iki kitap önereyim.

1- the now habit: bu kitap neden böyle oluyoru anlamamıza ve içimizde neleri değiştirebileceğimize dair. ne yazık ki bu kitabın türkçesi yok.

2- getting things done: bu kitap da yeni bir yöntem kazanmamızda çok yardımcı oluyor. bu kitabın türkçesi var ama çevirisi iyi değil.

umarım faydası olur.
dur dur yukarıdaki önerileri yazıya ekleyeyim