15 Nisan 2010

min dit (ben gördüm) - diyarbakır'ın çocukları


sade ve etkili bir filmdi min dit (ben gördüm). sakin sakin izletiyor kendini. nefes, erlerin hayatını anlatan güzel bir filmdi. min dit de diyarbakır'ın çocuklarının resmini çekiyor iki çocuğun derinlemesine hikayesi ile birlikte. ağlatan değil anlatan ve slogan atan değil temas kuran bir film min dit.

yönetmen miraz bezar'dan alıntı ile başlayayım:
Diyarbakır’da yaşayan her çocuk filmde anlatılanları bilir ve yaşar.

çocuklar verili dünyayı alternatifsiz algılarlar.
bu yüzden de hemen o dünyaya göre adapte olurlar. filmde çocukların nasıl da uyum sağladılarını, nasıl da hemencecik büyüdüklerini görüyoruz. normalde dizlerimizin bağını çözecek acılarla dolu olaylar çocukların gözüyle izlenebilir olmuş. çocukluğu es geçilmiş büyükler yetişiyor. bam başka kurallarla örülmüş bir dünyaya adapte olmuş çocuklar büyüyor. istanbul'a sipariş üzerine gönderilen çocuklar ile temas kuruyoruz. evet evet hırsızlığın ve fahişeliğin önlerindeki en belirgin seçenek olduğu çocuklar bunlar. farklı özlemleri, farklı kuralları, farklı ilişkileri, farklı siyasi duruşları ve farklı öfkeleri ile yeni bir kuşak diyarbakır çocukları.

türkiye çok ama çok karanlık bir on yıl yaşadı. o on yıl'ın faturası daha açık açık ödenmedi. o karanlık daha kusulmadı. saatli bomba gibi dolanıyor üzerimizde. çocuklar bir masal dinliyorlar. masalda kurt öldürülmüyor ama ona çan takılıyor. böylelikle bir daha kimseyi öldüremiyor kurt. masal filmle buluşuyor ve çocuklar o karanlığa çan takıyorlar.

oyunculuklar çok iyiydi. en küçük roldeki bir oyunculuk bile yapay gelmiyordu. ayrıyeten kürtçemizin ezgisi dinletiyor ve hatırlatıyor kendini.

ne yazık, pek gideni yok filmin. ankara'da bir tek kızılay büyülüfener'de oynuyor. belki bu hafta belki gelecek hafta kalkar gösterimden. acele edin, çok yakınımızda olup da çok çok uzağımızda duran insanlarla tanışma fırsatını kaçırmayın.

1 yorum:

turab dedi ki...

http://www.sinema.com/salon/89/kizilirmak

18-30 ve 20-20 seansı ile bu haftada Ankara'da gösterimi devam ediyor. İstanbul'da 30 Nisan'da girecek gösterime.