11 Şubat 2007

301

bu maddeyi değiştirmek nedense bana basit geliyor. bir türlü anlayamıyorum hükümetin değiştirmekteki korkaklığını. bildiğim kadarı ile hassas nokta "türklüğü" aşağılamanın suç olması. heralde bu madde kalkınca herkes gönlünce türkleri aşağılayacak diye korkuyorlar. peki bu maddeyi şöyle değiştirsek bu korkuları devam edecek mi: "herhangi bir etnik grubu aşağılamak suçtur". böyle bir değişikliğe tepki göstermek anca şu demek olur "biz türküz, kimse bizi aşağılayamaz ama biz istedigimizi aşağılarız". eğer bu kadar çirkince bir dayanak yoksa dediğim gibi madde bütün etnik grupları içine alacak şekilde genişletilsin. hepimiz rahat edelim.
değiştirmek ne yazık ki zor işte zor. anlamsız, gulunç, acı ama zor işte zor

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçen haftaki Penguen dergisinde Altay Öktem'in yazısında da 301 ile ilgili bir öneri vardı. Öneri maddenin kaldırılması ya da değiştirilmesi yönünde değil, tersine herkese eşitçe uygulanması yönünde. Yani Türklüğü aşağılayan ezen, Türkleri aldatan küçük düşüren herkesin 301 hüküm giymesi gerektiği yönünde.
Örnek verecek olursak, Hrant Dink'in katili ile resim çektirmek isteyen görevliler bir Türk'ün başka milletten birini öldürmesini onur kaynağı yaparak Türklüğü aşağıladılar çünkü bir Türk katil olmaktan onur duymamalidir, bu asagilik bir duygudur. O yuzden o gorevliler 301'den hüküm giymelidir.
Başka, Ataturk Havalimani'nda deve kesip dünya basınına çıkanlar 301'den hüküm giymelidir.
Kendi milletini dolandiran işadamları ve politikacılar da hüküm giymelidir cunku Türkleri enayi yerine koyuyorlar.
Mesela Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı da 301'den hüküm giymelidir. Devletin parasini çarçur ettiği, birileri para kazansin diye kafasindan inşaatlar uydurduğu halde kendisini seçmeye devam eden Ankara seçmeni ile dalga geçmektedir.

Yalin

Adsız dedi ki...

O yasada geçen Türklük, anayasaca tanımı yapılmış olan Türklük olabilir ancak. Anayasada tanımlı olan Türklük de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır, başka türlüsü olamaz. Yani etnik kökeni Türk olan birisini, etnik kökeninden dolayı aşağılamak aslında 301'in kapsamına girmez.

Aslında, herhangi bir etnik kökeni aşağılamak da suçtur. 301 değil ama, 216. maddede geçer bu suç:

"madde 216- (1) halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kamunun güvenliği için tehlikeli tarzda kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

Özetle asıl problem yasalarımızda değil, toplumsal dinamiğimizde.

-Levent

yavasyavas dedi ki...

hukukla haşır neşir olmuş adam başka oluyor. evet sorun çoğunlukla uygulamada. bilemiyorum kürtleri ya da alevileri aşağıladığı için ceza almış insanlar var mı? bu bilgiler ışığında 216. maddenin varlığı 301. maddede turklugu asagilamak gereksiz oluyor.
asıl problem olan o toplumsal dinamik nasıl değişecek. ırkçı ve tekçi anlayış önce kurumlardan sonra toplumdan nasıl temizlenecek. gerçi bu anlayışın kurumlarda güçlü olması, hükümeti 301. maddede değişiklik yapmaktan korkutan değil mi zaten.
çözüm nerede. yani kurumlar bu anlayışı temizlemekle yükümlü ise, kurumlardan bu anlayış nasıl temizlenir.
ülkeye hem ekonomik, hem toplumsal sağlık açısından bu kadar zarar veren bir anlayış var mı?
benim bu maddede böyle kapsayıcı bir ifadeyi savunmamın nedeni, uygulamanın da daha adil olmasını zorlamak.