8 Eylül 2007

inanmak ve din

arkadaşın "hala bu devirde günah çıkaranlar var mı?" sorusunun bende uyandırdığı tartışma isteğiyle bu yazıyı yazıyorum.

allah'ın varlığı ya da yokluğunun tartışılabilecek bir konu olduğunu sanmıyorum. ya inanırsın ya inanmazsın ama ikisini de ispatlayamazsın. benim tartışmak istediğim farklı dinler.

dünyada yüzlerce belki de binlerce din var (http://www.dunyadinleri.com/). bunlardan inananı kalabalık olanlardan birkaçını sayarsak: islamiyet, hırıstiyanlık, yahudilik, budizm, hinduizm, şinto. din temel olarak anneden ve babadan geçiyor.

benim anlamadığım nokta şu: nasıl oluyorda sadece bir dine inananlar cennete gidebilir. yani hırıstiyanlara sorsan müslimanlar cennete alınmayacaklar, müslümanlara sorsan da hırıstiyanlar cenete alınmayacak. bu bana akıl karı gelmiyor. yani allah'ın milyarlarca iyi insanı sırf farklı dinden diye cehenneme yollayacağına inanmıyorum.

müslüman birinin şu soruya cevap vermesi lazım: japonyada yaşayan, şinto dinine bağlı çok iyi, yardımsever ve dürüst bir insan cehenneme mi gidecek. bunun yanında dolandırıcı ama müsliman olan bir insan cezasını cehennemde çektikten sonra, cennete mi gidecek. bize okulda böyle öğrettiler ama size bu mantıklı geliyor mu?

bu koşullar altında üç yol mantıklı geliyor? (mantıklıdan kastım dünyadaki gerçeklikle çelişmemek)
- bir dine inanıyorsak diğer dinlerdeki iyi insanların da cennete gidebileceğine inanacağız. yaşar kemal'in ince mehmet romanında geçiyordu şu cümle: "allah birdir ama kapısı kırktır". yani kendi dinimizi o kapılardan biri olarak göreceğiz.
- allah'a inanacağız ama bütün dinlere eşit mesafede olacağız.
- allah'a inanmayacağız.

3 yorum:

oyluuu dedi ki...

üçüncü seçenek: allaha inanmayacağız

yalın dedi ki...

Bize okulda diger dinlere mensuplar cennete giremeyecek diye mi ogrettiler. Unutmusum ben. Ama din dersleri komikti zaten. Ortaokuldaki sinifi hatirliyorum da abuk subuk sorular soruluyordu hocaya. Hoca da (cok mulayim bir insandi) sasiriyor, dilinin dondugunce tutarli cevaplar vermeye calisiyordu. Ogrencilerden biri "hocam Hz. Muhammed sari sacli mavi gozlu muydu?" diye sormustu da, baska bir ogranci "hic sarisin arap olur mu" diye cevabi yapistirdiydi.

Ben akli basinda muslumanlarin (musliman degil:) diger dinlere de saygiyla yaklastigini saniyorum. Sonucta o dinlerin de ayni Allah'in dini oldugu kutsal kitaplarda da yaziyor. Inanc ve ogreti farkliliklari var sadece. Sonucta hepsinin amaci toplumu duzenlemek, ahlaki kurallari oturtmak.

Cennetle ilgili soruyu cevaplayamadim ama cevaplayacak kisiye bir soru da ben sorayim:)
Inanmayan ama namuslu ahlakli yardimsever ve topluma faydali bir insan da (yani ben:) cennete giremeyecek mi?

MG dedi ki...

"allah'ın varlığı ya da yokluğunun tartışılabilecek bir konu olduğunu sanmıyorum. ya inanırsın ya inanmazsın ama ikisini de ispatlayamazsın."

Biraz hizli davranmissin bu yargida. Strong agnosticism bu soyledigin. Bir insanin tanri var midir, varsa ne ne menem bir seydir" olayina kararsiz kalmasi ya da kendine gore ikna edici veri bulamamasi ayri bir dusunsel nokta, weak agnosticism diye gecer. Bir tanri var olup olmadigi ispatlanamaz demek ayri bir nokta. Tanri diye bir seyin tanimi bile yapilamaz demek ayri bir nokta.
Neyse. Yorumu uzatmayacagim. Sana onceden toparladigim iki dosya atacagim. logic'in hosuna gidecegini saniyorum.

Islam'in diger dinlere karsi yargisina gelince, Judeo-Hristiyan Islam ekolunden omni-omni tanri inancina sahip dinlerde ahiret ve bu dunya sonrasi yargiya inanc vardir. Bu dinlerin hepsi tekelcidir, bu yargida aslolan kendi dinlerinin tanrisinin taninmasidir, bireyin iyiligi kotulugu ikincildir. O tanriya inanmayan ilk elemeyi gecemedigi icin sinavda kalir. Istisna, kendi dinleriyle tanisma sansi bulamamis olan insanlardir (meczublar, akil hastalari ve dogada kendi basina yasayan, toplumla temas etmemisler) ki bunlar yargilanmayip hayvanlarla bir tutulup yok edileceklerdir, bunlarin olum sonrasi hayatlari. Gerekce de bu muhtesem dinle ve karsi konulamaz 'gercek'le karsilasip kabul etmemek gibi bir sey dusunulemez. (You're either with us or you're against us; GWB'un ozlu soylemiyle)

Misyonerligin kokeni ve ahlaki ruhsati anlamli geliyor mu simdi:)

Dini tanitmaya sevdirmeye calisirken bu konu nedense hep sekerle kaplanir. Bu dinlere inananlarin bireysel olarak farkli dusunmeleri dini degistirmiyor, cunku bu 'tek dogru' kavrami cok temel bir nokta. 'akli basinda muslumanlar' ya da 'uzlasmaci yahudiler' vs vs aslinda akillariyla dinlerinin temel noktalarindan birine karsi cikiyorlar. Buradan uzatmak mumkun aslinda.

Yalin, algoritma basit.
Or, musluman ahiretinin yargisinda

if (Yalin believes Allah )
then
__if (whatever next)
____ ...
else
__if (Yalin is an exception)
____Yalin -> Destruct()
__else
____Yalin -> cehennem.