19 Ekim 2007

referandum çoğunluğun diktatörlüğüdür

Bu günlerde çeşitli konular için referandumu mantıklı yol olarak savunanlar var. Mesela referandumla belirlenen anayasa demokratik bir anayasadır gibi bir yanılsamaya inandırılmaya çalışılıyoruz.

Bunun bir yanılsama olduğunu şöyle ispatlayabiliriz: Bir ülkede %70 B ırkı, %30 A ırkı olsun. Referandumla şöyle bir madde oylansın: Devlet dairelerinde sadece B'ler görevlendirileceklerdir. Eğer bu oylamadan evet çıkarsa, bu yasa demokratik mi olacaktır? Yoksa ülke içi çatışmaları yoğunlaştıran ve toplumsal huzuru tehdit eden bir yasa mı olur? başka bir örnekte şu olabilir: hayal edin ki almanya'da şu madde referanduma çıkarılmış: "bütün türkler sınırdışı edilsin".

* Referandum demokrasi maskesi altında çoğunluğun diktatörlüğüdür
* Yasalar toplum içinde farklılıkları koruyucu ve kaynaştırıcı olmalıdır
* Yasalar toplumsal aktörler arasında dengeyi sağlamalıdır (devlet-birey, sendika-işveren...)

6 yorum:

yalın dedi ki...

abicim tamam da, su anda referandum yapiliyor, temel konular cumhurbaskanligi secimi, meclis secimlerinin 4 yila indirilmesi. biz bu konulardaki dusuncemize gore bir karar verip kabul ya da ret diyemez miyiz?
Refendumun sorusu 'referandum demokratik midir' degil ki katilip hayir diyesin.
Cumhurbaskanini halkin secmesi yanlis gelmiyor bana. Belki gene Gul secilecekti ama aylarca tartismalar kopup butun isler kilitlenmeyecekti, darbe soylentileri cikmayacakti, daha rahat olacakti.

yavasyavas dedi ki...

yalıncım bundan bir önceki yazıda bu referandumda ne yapmalıyım sorusunu cevapladım. senin merak ettiklerin orada galiba. halkın seçmesi iyimidir sorusuna ise cevabı orada vereyim.

yalın dedi ki...

oku okumamisim ben, sen de zirt pirt yazi koyuyosun birader yetisemiyoruz:) onceki yorumu sil istersen..

yavasyavas dedi ki...

silmem, zaten kırk yılda bir yorum yazılıyor. yanlış olsa da kalsın:).

Nart Bedin Atalay dedi ki...

Cogunlugun azilinga tahakkumu veya azinligin cogunluga tahakkumu meselesinin referandumdan bagimsiz oldugunu dusunuyorum.

Tahakkum konusu demokratik gelenek ile ilgili. Demokrasinin ne demek oldugunu hem cogunluk hem de azinlik icsellestirmisse bir tahakkum dogmaz diye dusunuyorum.

Referandum ise teknik bir konudur. Referandum toplumsa egilimi belirlemenin bir yoludur.

Birileri digerlerini diktatorluk altina alacaksa referandumsuz da yapilabilir.

Demek istedigim icerik ile yontemi karistirmayalim.

yavasyavas dedi ki...

selam nart hocam. yöntem ve içerik elbet ki aynı şey değiller. dediğin gibi demokratik bir toplumda da referanduma gerek kalabilir. benim bahsettiğim yer başka bir demokratik ülke değil, yaşadığımız ülke olan türkiye. türkiye özelinde diktatörlük içeriğini meşru kılmanın aracı olarak referandum yönteminin kullanılmaya çalışıldığını düşünüyorum.

diyorum ki içerik koşullara uygun olan yöntemini bulur. bu günlerde gördüğüm şudur: islamcı tahakküm kendine referandumu yöntem seçmiştir.