25 Ocak 2008

otobüs

1974 yapımı bir türkiye filmi otobüs. baya ödül almış ses getirmiş bir film. bir grup köylünün türkiye'den avrupaya kaçış hikayesi. aslında kaçışı değil de orada dışlanış hikayesi diyebiliriz. otobüsle yola çıkmış kaçaklar isveç'in bir meydanında bütün paraları alınıp otobüsün içinde bırakılıyorlar. bundan sonrası acı bir hikaye. film ayrı ayrı çok güzel sahnelerden ve çekimlerden oluşuyor. mesela tuncel kurtiz'in ölüme doğru gittiği sahne çok iyiydi. yalnız ben filmin bütününü beğenmedim. öncelikle parça parça bağımsız sahnelerden oluşuyormuş gibiydi. bütün avrupalılar orospu, katil, ırkçı, pezevenk, ... gibi gösterilmiş. yapılan eleştiriler biraz fazla kör göze parmak olmuş.

2 yorum:

oyluuu dedi ki...

bazı filmler var çok etkileyici ve çok iyi işlenmiş konulara sahip otobüste bence onlardan biri, ben açıkçası beğendim ama üstüne para verseler ben bir daha bu filmi izlemem, izleyemem, bazı filmlerin bazı sahneleri benim aklımdan çıkmıyor ve bu nedenle o filmleri tekrar izleyemiyorum çok fazla etkleniyorum, özellikle filmlerin içinde tecavüz, taciz, şiddet, haksızlığa uğramış insan modeli varsa. otobüs, raquem for a dream, sleepers, yılmaz güneyin duvar bunlardan birkaçı...

MG dedi ki...

Bu filmi 20 yildan daha once kucuk bir cocukken izlemistim. Tabii o zamanlar cok anlamamistim ince noktalari ama garip huzun caresizlik havasi o zamanlarda da etkilemisti. Sonra gercekten gurbette, Isvec olmasa da insanlarinin Turklere ve yabancilara ayni burnu buyuklukle baktigi baska bir ulkede izledim. Daha bir garip etki yapti. Bu koyunden cikan adamlar gibi herseyden korkmasam da hic de rahat olmadigimi farkettim. Ve bu adamlardan cok farkli olsam da yerel halkin beni ayni gozle gordugunu. Ve aslinda bu onyargiyla savasmanin da hic icimden gelmedigini.