23 Mart 2008

1 nisan, şaka günü, hile günü

internette 1 nisan saka günü ile ilgili bir e-mektup dolaşıyor. bu mektubu aşağıya yazıyorum:
15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an bir elinde İncil 'Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım' der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler. Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Müslümanlar orada Şehit edilir. İşte o gün bugündür 1 Nisan hristiyanlar arasında 'Hile Günü' olarak kutlanmaktadır. Maalesef hıristiyanları taklit etmeyi modernleşme sanan gafil müslümanlar arasında da yaygınlaşmış,yüzlerce, binlerce müslümanın katliam günü olan 1 Nisan'lar, bir şakagünü olarak kutlanmaktadır.
ingizlice kaynaklari araştırdım. bu mektup tümden uydurma. bir nisan şaka gününün başlangıç nedeni ile ilgili tartışmalar var ama bu tartışmalardan hiç birinde bu mektupta bahsedilen olay geçmiyor.

toplulukların ya din üzerinden ya da ırk üzerinden başkalarına karşı kışkırtıldığı uydurma haberlere dikkat etmek lazım. 6-7 eylül 1955'te istanbul'daki rumlara saldıran ve işyerlerini yağmalayan kalabalığı harekete geçiren "selanik'te atatürk'ün evini bombalamışlar" haberiydi. bu haber milleti kışkırtmak için bir uydurmaydı. bu uydurma haberin fiteklemesi sonucu ondan fazla rum gözü dönmüş kalabalık tarafından öldürülmüştür. sivas katliamı gibi benzer birçok olayda uydurma haberlerin önemli bir rolü vardır.

lütfen birilerini düşmanlaştıran, çatışmayı ve kavgayı körükleyecek ve duyguların sömürülmesine neden olacak e-mektuplara özen gösterelim. bu konuya duyarlı bir davranış kosova ile ilgili grbavica filminde geçiyor. o kadar katliama rağmen katliamı yapan kişilere sırp demiyorlar. başka bir isimle hitap ediyorlar. böylelikle bütün sırpların sorumlu olmadığını ve olamayacağını herkesin düşüncesine ve duygusuna anlatmış oluyorlar.

1 yorum:

MG dedi ki...

Bu din simsarlarinin standart taktiklerinden birisi. Yalan. Dupeduz yalan. Sonucta soylediklerine arastirmadan inanacak insan kitleleri olunca amaclari dogrultusunda yoneltmek icin yalan soyleyebiliyorlar ve bunun sonuclarina katlanmadan hayatlarina devam edebiliyorlar. Yalanlari ortaya cikinca arsizca ortaya cikarana camur atiyorlar.
Peki bu hikayede kotu karakter kim? Yalanlarla insanlari koyun yerine koyanlar mi yoksa hic sorgulamadan koyun olanlar, hic sorgulamadan mezbahaya giden / baskalarini goturenler mi?
Ya koyun surusune yol gostermesi beklenenler? Sanirim onlar kendilerinin koyun olmadigini, farkli oldugunu gostermek pesinde kosarken koyun surusunden ayrilmislar. Suru de koyun postu giymis kurtlara kalmis.