4 Nisan 2008

duygusal akıl(1)

yıllar önce duygusal zeka (EQ) kitabını okumuştum. bakış açımı değiştiren kitaplardan biriydi. eğitim hayatımda ve yaşadığım sosyal yapıda entellektüel zeka (IQ) çok pohpohlanırdı. beklenileceği gibi izmir fen lisesi'nde başlıca övünülecek şey ve kıyaslama biçimi de zeka idi. zekayı tanımlarken beynin hızlı çalışması, hızlı öğrenmek gibi şeyleri kullandım. zekaya çok şey bağlıyoruz. mesela şu tür cümleler çok duymuşumdur (hatta ben de kurmuşumdur) "bu kadar zeki bir adam nasıl oluyor da böyle dinci/ülkücü/solcu/dinsiz/... oluyor". sanırız ki zeki olan insanlar bizim doğru bulduğumuz şeylerin doğruluğunu hemen anlayacaklar. halbu ki karşı görüşteki insanlar da aynı şeyi bizim için düşünür.

peki duygular olmadan zeka nedir? duygular olmadan zeka seçim yapabilir mi? duygular olmadan zeka bir konuya motive olabilir mi? duygular olmadan diğer insanları anlayabilir miyiz? duygular olmadan arkadaşlıklar olur mu? duygular olmadan...

çok zeki olup da okul hayatını mahvetmiş arkadaşlar? çok zeki olup da başkalarının askeri olarak kullanılan arkadaşlar? çok zeki olup da bir türlü mutlu olamayanlar? çok zeki olup da kendine bir türlü yol bulamayanlar, bir oraya bir buraya yönelip duranlar?

"aklınla düşün, kalbinle karar ver" derler. söylemesi kolay ama uygulaması zordur. uygulayabilmek için duygusal zeka kitabını tekrar okurken, buraya da bölüm bölüm yazmaya karar verdim. zekayı hız, aklı ise yol olarak tanımlıyorum. bu yüzden duygusal zeka yerine duygusal akıl demeyi tercih ettim.

duygusal akıl başlığında beş madde var:
- duygularımızı fark edip, tanımlayabilmek.
- duyguları yönetebilmek.
- kendini harekete geçirmek.
- başkalarının duygularını anlamak.
- ilişkileri yürütebilmek

4 yorum:

yalın dedi ki...

bir de cok zeki olup ta bir turlu turkce yazamayan arkadaslar var. da yerine ta yazanlar gibi mesela. ben onlari anlamiyorum :)

yavasyavas dedi ki...

tamam tamma düzelttim:)

Butterfly dedi ki...

"Aklınla dusun kalbınle karar ver" ben de aynen boyle dusunuyordum bır suredır, akıl sadece ısaret eder, karar veren kalptır.
sevgıler

taleta dedi ki...

"Aklinla dusun kalbinle karar ver" yorumu bana su sozu hatirlatti sizinle paylasmak istedim
" icinizdeki ses yuzeyden geliyorsa, size bir sey yaptiracaktir, ama icinizdeki ses derinden geliyorsa, sizi durduracaktir"