21 Temmuz 2008

toplumu şiddetten uzaklaştırmak

bana sorarsanız, terör dahil şiddeti toplumdan uzak tutmanın ayaklarından biri hapishanelerdir. dediğim olay şiddeti yaratanları hapse atarak toplumu şiddetten uzak tutarız diye anlaşılmasın. dediğim şudur şiddetin hapishanelerde tekrar üretilmesini ve topluma tekrar yayılmasını engellemeliyiz. bu yüzden hapishaneleri toplumun suçlu kesimi için bir uygarlaşma fırsatı olarak kullanabiliriz. bu da hapishanelerde insanca muamele olmadan olmaz. eğer bunu başaramazsak şiddeti daha güçlü bir şekilde üreten ve tekrardan topluma salan bir sistemle çözümsüz kalacağız. diyeceğim şudur ki en bencil düşünceyle sevdiklerimizin şiddete kurban olmaması için hapishanelerde yaşananlara özen gösterelim. yanlışlıkla hapishaneye düşme ihtimalinden ise hiç bahsetmeyeyim.

bir kişi daha ölmesin

cezaevlerinden siyasi mektuplar

temsilde adaletsiz durum

1 yorum:

MG dedi ki...

Bu yazilanlari okumak bile insani mevcut duzene karsi durmaya tesvik ediyor. Bunlara maruz kalan ya da sahit olanlarin bunu yapan devlete ve onun yoneticilerine ve kanunlarina saygi duymasini beklemek kolay degil.
Insanca davranilmayi herkes hak ediyor. Yasam hakkinin bile hice sayilmasi TC devletinin ve onun simdiki yoneticilerinin ayibi. Farkli dusundugu icin yada isledigi suclar icin digerlerine gayri insani muameleyi mesru goren bir zihniyet kendi dusunce / inanc sistemine koru korune inanmisligin ve baskalarini insan yerine koymamanin sonucu. Medeni toplumlar bunu geride biraktilar, bir takim kisisel kalintilar kalmis olsa da sistem onlarin sivrilmelerine izin vermiyor. Bu yazilanlar Turkiye'de ne yazik ki sadece kendimize yakin olanlari insan gordugumuzun ispati, bu da sistemimizin ve toplumumuzun henuz gelismemis oldugunun gostergesi.
Bunlari okuyunca da insan korkuya kapiliyor. Duzene uyum saglamayi reddeden, idealleri dogrultusunda hareket eden ve dusuncelerini aciklayanlar demek ki bu muameleye maruz kalacak. Arkasi olmayan, koruyani bulunmayan insan olmayacak guzel ulkemde. Sunu zaten 1. elden biliyordum, hastaneye dussen paran ya da tanidigin yoksa surunuyorsun. Demek ki 'bizim oglan' kategorisinden ciktigin anda seni de o durumlara kasten sokabiliyorlar. Demek ki benim dusunce sistemim simdiki goruslerim yerine sol egilimde gelisseymis ve Turkiye'de yasayip bunlari aciklasaymisim benzer yollar da surunmek beni de bekliyormus.
Medeniyet gostermelik asfalt dokmekle, plaza dikmekle olmuyor.