6 Ekim 2007

takva

filmi çoğu arkadaş beğenmedi. ben bir ölçüde beğendim. bilmediğim bir alemi, tarikat alemini anlatıyordu. film olarak zayıf buldum ama yeni birşeyler anlatıyor. temel konusu kendini allaha vermiş ve hayatını tertemiz kalmaya adamış birinin sorumluluklar alması ile kirlenmeye başlaması. ana düşünce şu diyebiliriz: "başkalarını etkileyen kararlar alan bir konumdaysan temiz kalamazsın. her kararın bir temiz bir de kirli yanı olacaktır. eğer mutlak temizliğe kendini adamışsan, bu sorumluluğu kaldıramazsın." arka fonda da tarikatın işleyişi var. atatürk cumhuriyet devrimiyle bütün tarikatları kapattı. aradan geçen 80 yılda diyebilirimki toplumdaki en etkin örgütlenmeler gene tarikatlardır. 5-10 sene önce arena'da çıkmıştı. bir köydeki tarikatta bir müridin yükselme töreni olarak tarikat şeyhi cinsel organını öptürüyordu. hatta öpenlerden biri teğmendi. tarikatlar konusu üzerine düşünmeyi hak ediyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bence iyi bir filmdi özellikle hep beraber kopma sahnelerini iyi buldum.
en azından klasik mafya,tabanca, köylü şivesi ve bu köylülerin şiveleri bizden farklı diye komikmiş gibi konumlandırılması tarzındaki türk filmlerinden ayrışıyordu. kafalar hep aynı yöne maalesef.

yavasyavas dedi ki...

ayna hocam tabi ki kıyasladığın filmlere göre çok iyiydi. benim iyi diyemeyişimin nedenleri: filmin söylemediği-değinmediği şeyleri bir kenra bırakırsak, senaryoda olaylar birbirine yeterince bağlı değil. yani başroldeki değişim oldukça kopuk ve hızlı ilerliyor.