24 Nisan 2008

yeni bir parti geliyor

chp'de deniz baykal'ın kaybedeceğine kimse inanmıyor. buna rağmen baya kalabalık bir kesim belki bir sürpriz olur diye bakıyor. chp'de lider değişse de birşey değişmeyecek diyenler de var. ben de öyle düşünüyorum. bu umutsuzluk ortamında neden chp içinde adaylar var ve canla başla çalışıyorlar? il il geziyorlar. meral tamer bu yazında hepsinden bahsetmiş.

ismet berkan yazısında chp yerine aranacak partinin özgürlükçü sol, sosyal demokrat olması gerektiğini belirtmiş. tarhan erdem de chp'den birşey beklenmez diyerek durumu en sert şekilde ifade etmiş. genel olarak bir siyasi partiden bekledigim cok sey basit dusunmek yazimda. bugün bir parti kursam 4 temel ayağı olur bu partinin. bu ayaklara eşit derecede sıkı sıkı sarılır bırakmam. nedir bu hayali partinin ayakları:

ekonomi:
ekonomiden anlayacak. ekonomiyi düze çıkarır dedirtecek. ekonomiden anlamayan partiden birşey olmaz. yeni patronlar oluşmasını yani yeni iş sahaları açılmasını sağlayabilecek.

paylaşım: hem işsizlik içindeki fakirlere ve hem de sendikalı çalışanlara temas edecek. onlara ulaşan ve onlarla beraber onların problemini çözen bir parti olacak. aç ve açıkta kalmamanın her vatandaşın hakkı olduğunu onlara hissettirecek ve bunu sağlayabileceğini gösterecek.

kürt sorunu: kürt meselesinde özgürlükçü olacak. kesin bir hedefi olacak: 5 sene sonra bir daha kabarmacasına terörü marjinalize etmek. bunu yapabileceğine inandıracak.

örgüt: halkla sıcak teması olan tutkulu ve çalışkan bir örgütü olacak. evlerine yemeğe gidecek. aile içi eğitime katkı sağlayacak. çocuğu, kadını ve erkeği partiyi arayıp yardım isteyebilecek.

bir öngörüde bulunayım. yeni parti kurma çalışmaları chp'nin kurultayını bekliyor. bence umut oran'ın da asıl hedefi deniz baykal'ı yenmek değil. bu kurultaydan sonra hareketlenecek yeni parti çalışmasının lideri olacak. yeni parti çalışmasına hazırlık olsun diye bu yarışta.

Hiç yorum yok: